Četrtek, 02 maj 2024
Iskanje

ZSŠDI zagrozil smučarjem z odvzemom pokroviteljstva in prispevkov

Tako je napovedal predsednik Združenja Ivan Peterlin - Dve združeni ekipi sta na čelo postavili italijanskega trenerja, kar pa ni v skladu s pravilnikom o projektih pri ZSŠDI

Trst |
11. avg. 2019 | 15:05
Dark Theme

Obstoj smučarskih združenih ekip ZSŠDI visi letos na nitki. Razlogov je več. Dve od treh ekip, ki so do lani nastopale s pečatom ZSŠDI, bi namreč lahko izgubile pokroviteljstvo športne krovne organizacije in s tem tudi dodeljeno finančno podporo, drugi zapleten vozel pa so neenakomerna razmerja moči med smučarskimi klubi v teh ekipah.

Na zadnji smučarski komisiji pred poletnim premorom je predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin jasno povedal, da ekipa, ki bo delovala pod vodstvom italijanskega trenerja, nikakor ne bo dobila pečata ZSŠDI, prav tako nobene finančne pomoči.

V pravilniku ZSŠDI jasno piše, da mora »strokovni kader, ki je udeležen pri projektu, obvladati slovenski jezik in ga aktivno uporabljati«. SK Devin in ŠD Mladina sta namreč letos privabila v ekipi italijansko govoreča trenerja. Skupino A dečkov in naraščajnikov bo letos ob Albertu Kerpanu vodil tudi Mattia Del Mestre, skupino B, ki ima krajši smučarski program, pa Luciano Veritti. Pri obeh klubih so nam sicer potrdili, da so iskali slovenske trenerje, a zaman. Italijansko govoreči naj bi bili tudi cenejši, je povedal predsednik SK Devin. »Iskali smo Slovenca. Nekateri našega programa niso sprejeli, drugi pa so bili dražji. Vsekakor smo si želeli trenerja z določeno kvaliteto,« je še pojasnil Štolfa in dodal, da se bodo pri klubu potrudili, da se bo novi trener naučil slovenskega jezika. Skupino, ki jo upravlja ŠD Mladina, pa bo vodil Veritti, ki zdaj živi v Križu in se je že dobro vključil v vaško življenje, pravi načelnica smučarske sekcije kriškega kluba Tamra Majer. »Seveda smo iskali slovenskega trenerja, a ga na tržišču ni bilo. Naposled smo izbrali Verittija, lani je bil pri masterjih SK Devin, pred tem pa pri Cimentiju. Že se uči slovenščine, trudi se, da v slovenščini tudi že kaj napiše na sporočilca.«

Oba trenerja sta seveda potrjena in že sodelujeta z otroki, zato vse kaže, da se bodo besede Peterlina uresničile. »O tem bomo konec avgusta sicer razpravljali tudi na izvršnem odboru. Dotlej je vse zamrznjeno, več bo znano v začetku septembra,« je napovedal predsednik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava