Petek, 27 januar 2023
Iskanje

Odkrili nepoznane prehode v jami Labadnici

15. okt. 2013 | 19:11
Dark Theme

Francoska potapljaška odprava, ki se je avgusta letos po 20 letih vrnila v Trst, da bi v kraških jamah raziskovala skrivnostni tok Timave, je bila v nasprotju z napovedmi uspešnejša v trebenski jami Labadnici. Tam so potapljači pod vodstvom izkušenega Clauda Touloumdjiana odkrili za več kot dvesto metrov votlin, po katerih teče Timava, medtem ko se jim v jami pri Štivanu, kjer je bil prvi ogled spodbudnejši, zaradi slabe vidljivosti in drugih težav ni uspelo prebiti daleč. Timava je pač taka, vselej nepredvidljiva.
Prve rezultate načrta »Timavo System Exploration 2013« so v nedeljo predstavili v Skladišču idej na tržaškem mestnem nabrežju. Večer v organizaciji jamarskega kluba Società adriatica di speleologia je bil na dan Barcolane sklepno dejanje razstave o vodi, ki jo je priredila Pokrajina Trst.
Člani jamarskega kluba so povedali, da potapljači med prvim ogledom Labadnice niso videli ničesar, saj je bila voda zelo motna (z vidljivostjo pod 40 centimetri). Naposled so na podobne razmere naleteli tudi v Štivanu, med drugim obiskom Labadnice pa se je vse skupaj odprlo. Potapljači so odkrili 30-metrski rov, ga preplavali in se spustili v večjo votlino ter nadaljevali z raziskovanjem za nadaljnjih 210 metrov. Dosegli so globino 21 metrov, skupno so preplavali 360 metrov, od tega je 240 metrov doslej nepoznanih prehodov. Opazili so kakih dvajset človeških ribic, kar dokazuje, da je voda manj onesnažena kot nekoč. Zanimivo je tudi to, da vodi jama proti jugu-jugozahodu, medtem ko so doslej vsi mislili, da vodi na vzhod.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava