Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Rimski legionarji taborijo na griču sv. Justa

13. okt. 2017 | 19:06
Dark Theme

Pred stolnico sv. Justa oz. na dvorišču Lapidarija in muzeja za zgodovino in umetnost so utaborjeni Rimljani - legionarji, gladiatorji, trgovci in obrtniki. Dvajseterica mož in žensk si je tam najprej postavila sedem šotorov, v katerih bo do nedelje prebivala, potem pa je na dan potegnila svoje potrebščine, orodje, orožje in veliko znanja.
Gre za člane in prijatelje združenja Legio I Italica iz Roviga, ki združuje strastne ljubitelje rimske zgodovine (med njimi so tudi zanesenjaki iz Sicilije, Švice in celo polkovnik ameriške vojske iz Floride, ki jih sicer v Trstu tokrat ni), ki želijo svojo ljubezen deliti tudi z drugimi in čim širši javnosti prikazati obdobje vladanja cesarja Avgusta. Tako so v Trst, pravzaprav Tergeste, kot so imenovali mesto Rimljani, prišli, da bi nalezli še koga. Legiomania a Tergeste - kot je ime zgodovinsko-kulturni prireditvi, ki jo prirejata Občina Trst in mladinski projekt PAG - pa ne bo omejena na grič sv. Justa, saj so se rimski vojaki že spustili tudi na Veliki trg, kjer so v popoldanskih urah predstavili svoje bojne veščine.
Radovedni otroci
Na prvi pogled deluje skupina res simpatično. Neobičajno milo oktobrsko vreme jim dovoljuje, da se mirne duše sprehajajo v kratki togi in sandalih, medtem ko so ženske - gre za žene vojaških častnikov namreč - v dolgih oblekah in ogrinjalu. »Dopoldan je bil danes pester, saj je prišlo mimo veliko ljudi: v glavnem so bili to osnovnošolci, ki so nas radovedno spraševali o marsičem, nas fotografirali in snemali. Bilo je tudi nekaj višješolskih dijakov, ki pa je šlo mimo nas, kakor da nas ne bi bilo. In potem so seveda odrasli, zlasti starejši ljudje, ki so zelo podkovani in jih zanimajo celo podrobnosti in detajli, tako da je pogovor z njimi pravi užitek,« nam je povedal legionar Miha iz Dekanov, ki je član kulturnega društva Vespesjan, ki jih s prijatelji iz Roviga druži ljubezen do preteklosti. Sam je včeraj pri svoji postaji ljudem predstavljal artilerijo v antiki, zlasti vzvojne metalne naprave, se pravi katapulte.
Od čelad do nočne kreme
Pri sosednji postaji je legionar otrokom kazal merilne inštrumente in pripovedoval, kako so nekoč merili svetlobo in čas ter kako so pošiljali sporočila na vojnem področju, drugi legionar se je poglabljal v odpornost materialov čelad, tretji je prikazoval pripravo vojaške opreme - oklepov, ščitov, kopij in sulic, četrti je predaval o trgovskih poteh preko starega Rima, medtem ko je peti veselo prikazoval glasbene inštrumete (rog, piščali, okarine, lesene žlice, naravne dude) in nanje seveda zaigral v veliko veselje malih poslužalcev. Obiskovalke nežnega spola so se veliko raje zadrževale pri rimskih damah.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava