Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Vse najboljše Erik Satie!

10. maj. 2018 | 17:05
Dark Theme

Prihajajoči majski dnevi bodo v gledališču Miela minili v znamenju ironične ustvarjalnosti in neformalnega nastopanja. 17. maja bi namreč francoski skladatelj in pianist pariške avantgarde Erik Satie slavil 152 let in tako, kot že šestindvajset let zapored, se bodo tega nekonvencionalnega in eklektičnega umetnika z izrazitim smislom za absurd spomnili s petdnevnim nizom glasbeno-kulturnih dogodkov. Festival Satierose, ki v svojem naslovu že dve leti združuje tudi spomin na Rosello Pisciotto, preminulo kulturno delavko, ki si je dogodek zamislila, se bo začel jutri in se slovensko zaključil na Satiejev rojstni dan.
Praznovanja bo jutri ob 20. uri uvedlo odprtje razstave Armozein - iz stare grščine, pomeni »povezati« -, na kateri se bo Satieju s svojimi triptihi harmonično poklonilo deset mladih umetnikov iz Trsta, dežele Veneto in Srbije. Ob 21. uri bo dogodku sledil še koncert eklektične, pop skupine Etoile Filante s pevko Lauro Bussani na čelu. L'amour satinè, kot so koncert poimenovali, bo združeval glasbo in psihedelične ritme, gledališke vložke in video projekcije.
Festival se bo 17. maja slovesno zaključil z multisenzorialno predstavo pianista in skladatelja Rema Anzovina, ki se vse bolj uveljavlja v svetu kot skladatelj filmske glasbe. Na odru tržaškega teatra bo ponudil nov album Nocturne, ki je - kot je včeraj povedal - nastal v neki burni noči, ko so mu glavo polnile misli. Noč, ki lahko spremeni življenja, harmonična in nasilna, presenetljiva in polna občutkov - taka se obeta tudi zadnja festivalska noč v gledališču Miela. Več o tem ne www.miela.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava