Torek, 30 april 2024
Iskanje

Na ustnem izpitu je predstavila referat o Svobodnem tržaškem ozemlju

19. jul. 2018 | 18:34
Dark Theme

Odličnjakinja Marika Farinelli je letos zaključila smer Uprava, finance in marketing na tehničnem zavodu Žiga Zois. Ta šola ji je dala veliko zadoščenja in praktičnega znanja, ki ga lahko spretno uporabi v vsakdanjem življenju. »Sploh se ne kesam svoje izbire. Ko sem izbirala višjo šolo, se mi je zdelo, da mi lahko zavod Žiga Zois nudi osnove za življenje. Prej ali slej se moramo namreč vsi soočiti z davčno prijavo in obrazci F24. Vedeti moramo, kaj so, zato da jih pravilno izpolnimo,« pravi maturantka. Po njenem mnenju je smer Uprava, finance in marketing dobra odskočna deska za razne poklice, ker dijake opremi s primernim, predvsem pa konkretnim znanjem.
19-letna Marika, ki uživa v zborovskem petju in že deset let poje v nabrežinskem zboru I. Gruden, se do aprila ni kaj dosti obremenjevala s pripravami na državni izpit. Zadnja dva meseca pa si je zavihala rokave in si uredila zapiske za ponavljanje snovi. Ker pa se raje uči v skupini kot sama, se je s sošolci zmenila za skupinsko ponavljanje. Na stotico ni ciljala, čeprav so ji ostali pravili, da jo bo verjetno dosegla.
Še posebej si je vzela k srcu ustni del izpita: »Na ustnem delu nisem hotela nastopati za profesorje; pred njimi sem tako ali tako nastopala vseh pet let. Želela sem nastopiti zase in biti zadovoljna s tem, kar povem,« nam je razkrila odličnjakinja, ki se je izpitni komisiji predstavila z referatom o Svobodnem tržaškem ozemlju.

Zdaj, ko je višješolska pot za njo, Marika že razmišlja o svoji prihodnosti. Vpisala se je na Ekonomsko fakulteto v Trstu, ker bi rada izboljšala ekonomijo Trsta.

Pogovor lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava