Petek, 19 april 2024
Iskanje

Občinski arhiv v sodobni preobleki

8. avg. 2018 | 17:31
Dark Theme

Sodobna stavba, opremljena z najnovejšo okolju prijazno tehnologijo, v kateri bo gradivo lažje dostopno in dosegljivo. Nov sedež arhiva Občine Trst v prostorih nekdanje kasarne Beleno v Ulici Revoltella je odraz splošne politične želje, da se zapuščenim stavbam vlije novega življenja.
Tržaška občinska odbornica za javna dela Elisa Lodi in odbornik za občinsko premoženje Lorenzo Giorgi sta včeraj ob zaključku druge faze preureditvenih del izpostavila pomen ovrednotenja starih oziroma praznih stavb: »Novih gradenj ne potrebujemo, dovolj je vlagati v obstoječo urbano dediščino.« Obnovi so namenili dva milijona evrov iz državnega sklada, 840.000 evrov pa je prispevala sama občina.
Arhiv hrani dokumente, ki so tako ali drugače povezani z delovanjem občinskih uradov. V njem lahko tako na primer dobimo zapisnike zasedanj občinskega sveta in odbora, poročila tehničnih svetovalcev, zapise županov in najrazličnejše gradivo o področjih, ki so v pristojnosti Občine Trst. Najstarejši dokumenti segajo v daljno leto 1776. S časom so prostori v Ulici Punta del Forno razumljivo postali pretesni za vso dokumentacijo. Nove premične arhivske omare pa bodo v že tako bolj prostornih dvoranah omogočale maksimalen izkoristek prostora.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava