Četrtek, 17 januar 2019
Iskanje

Kdo bi rad videl mamo? Sergio je stopil korak naprej ...

13. sep. 2018 | 18:43
Dark Theme

Prvič sta se Tatiana in Andra Bucci v nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem, kjer sta preživeli skoraj leto dni - od 4. aprila 1944 do 27. januarja 1945 - vrnili leta 2004. Prvi, strašni obisk je minil v tišini, niti besedice nista mogli izustiti. Drugič je že nekako šlo, v prepričanju, da je glasen spomin najboljše zdravilo in hkrati najpogumnejše dejanje do sočloveka, zlasti, če gre za mladega človeka. In tako se iz leta v leto spet odpravita na spominsko potovanje z dijaki, v katerih si prizadevata, da bi le vzklili semeni spoštovanja do sočloveka in protirasizma.
Otroci v peklu
Italijanski Judinji Tatiana in Andra Bucci sta bili včeraj gostji Novinarskega krožka, kjer sta s pomočjo novinarke Titti Marrone znova obudili otroštvo, ki jima ga je nacifašizem izbrisal. Družina Bucci je živela na Reki, kamor se je iz Neaplja v strahu pred bombardiranjem mesta leta 1943 preselila še teta z bratrančkom Sergiom De Simonejem. Kapitulacija Italije je spodbudila rojstvo Adriatisches Kunstenlanda oz. nemške zasedbe, tako da se je tudi na Reki začel lov na Jude. Buccijeve je marca 1944 izdal »prijatelj« - prisilno so morali v Rižarno, od tod pa so pot nadaljevali v taborišče Auschwitz-Birkenau. Otroke, 6-letna Tatiano in Sergia ter 4-letno Andro, so ob prihodu ločili od mam, ki sta jih lahko obiskovali samo za kratek čas, potem pa sta izginili, tako da so otroci mislili, da sta umrli. »Paznici sva se najbrž zasmilili, tako da nama je včasih prinesla kos kruha ali topel pulover. Njej se morava zahvaliti, da sva danes živi, saj naju je posvarila, naj ne migneva, ko nas bodo SS-ovci vprašali, ali hočemo videti mamo. Tudi Sergia sva opozorili, da mora stati pri miru, kot pribit, pa ni zdržal: stopil je korak naprej, saj je bila želja, da bi videl ljubljeno mamo, prevelika.« Ta korak je bil zanj in za drugih 19 otrok usoden, saj se niso več vrnili. Otroci so prišli so v roke zdravnika Kurta Heissmeyerja, Mengelejevega sodelavca, ki je nad njimi izvajal poskuse o tuberkulozi, naposled pa jih pred prihodom zaveznikov iz previdnosti obesil in upepelil.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo