Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

CasaPound napoveduje vsedržavni shod v Trstu

13. sep. 2018 | 21:47
Dark Theme

Vest, da skrajno desničarsko gibanje CasaPound pripravlja za 3. november, ob priložnosti stoletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage, vsedržavni shod v Trstu, je v krajevni stvarnosti naletela na ogorčene odzive. Shod je napovedal vsedržavni predsednik gibanja Gianluca Iannone, potrdil pa deželni koordinator za Furlanijo Julijsko krajino Nicola Di Bortolo, ki predvideva, da se bo tržaške manifestacije udeležilo večje število ljudi kot leta 2015 v Gorici na shodu ob stoletnici vstopa Italije v vojno.
Na napoved shoda se je poslanka Demokratske stranke Debora Serracchiani odzvala s sporočilom, v katerem je med drugim posvarila pred vračanjem obmejnega fašizma: »Pričakujem, da bodo predstavniki demokratičnih institucij znali in hoteli osamiti tiste, ki poosebljajo ideale "zemlje in krvi". Zelo hudo bi bilo, če bi do le-teh prišlo sporočilo, da sta Trst in FJK ozemlje, ki rad sprejema neofašiste,« je zaključila poslanka DS.
Evropska poslanka DS Isabella De Monte pa je napoved shoda CasaPound le nekaj dni pred obletnico razglasitve fašističnih rasnih zakonov označila za »obsceno« in »osupljivo«, predstavnike Lige in desne sredine v Trstu in na Deželi pa pozvala, naj tudi sami odreagirajo.
Obsodba shoda pa je prišla tudi iz krogov krajevne Cerkve. Tako je škofov vikar za kulturo in predsednik centra Studium Fidei msgr. Ettore Malnati dejal, »da bi bilo škandalozno dovoliti neonacistično manifestacijo v Trstu.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava