Petek, 18 januar 2019
Iskanje

Slovenski oddelki le »v nekaterih občinskih vrtcih«

7. nov. 2018 | 21:14
Dark Theme

Rajonski svet za Vzhodni Kras je na svoji zadnji seji preteklega 30. oktobra izglasoval negativno mnenje o osnutku novega pravilnika Občine Trst o občinskih vrtcih. Večino svetnikov je v predlaganem besedilu zmotilo več stvari: med temi je uporaba le moških oblik besed, medtem ko trenutno veljavno besedilo teži k vrednotenju enakega dostojanstva spolov. Sporen je tudi 3. odstavek 7. člena, kjer namerava občinska uprava v oddelkih znižati zgornjo mejo prisotnosti otrok, ki niso italijanski državljani, od sedanjih 40 na 30 odstotkov, pri čemer je sklicevanje na italijansko državljanstvo po mnenju svetnikov diskriminacija državljanov drugih držav članic Evropske unije.
Osnutek novega pravilnika v svojem 8. členu predvideva tudi, da se slovenski oddelki odpirajo »v nekaterih občinskih vrtcih«: v sedanjem pravilniku te omejitve ni, čeprav novi dodaja, da je pri sprejemanju dana prednost otrokom iz družin, ki izjavijo, da pripadajo slovenski jezikovni skupnosti. Po mnenju rajonskega sveta je to nekoliko ponižujoče, poleg tega v besedilu ni govora o tem, da mora osebje v slovenskih vrtcih biti slovenskega maternega jezika oz. obvladati slovenščino, kot predvideva sedanji pravilnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo