Petek, 18 januar 2019
Iskanje

Eno življenje, dva genocida in bitka za pravico

8. nov. 2018 | 19:49
Dark Theme

Jutri (v soboto, 9. novembra) ob 20. uri bodo Veri Vigevani Jarach v veliki dvorani Mednarodnega centra za teoretsko fiziko (ICTP) slovesno podelili nagrado Salvador Allende. Priznanje vsako leto v sklopu festivala latinsko-ameriškega filma prejme osebnost, ki si je na kulturnem, umetniškem ali družbenem področju prizadevala za Latinsko Ameriko.

Vašo tragično zgodbo marsikdo opisuje kot tragedijo brez dveh grobov.
V moji življenski epopeji sta dva genocida: šoa mi je odvzela deda po materini strani, ki je umrl v Auschwitzu in je ostal brez groba. Mi smo se rešili po zahvali mame. Prepričala je očeta, ki absolutno ni hotel zapustiti Italije. Veliko let kasneje je v Argenitini zavladala diktatura. Izgubila sem osemnajstletno hči. Aretirali so jo in jo odvedli v enega izmed številnih tedanjih argentinskih taborišč. Po nepopisnem mučenju so jo ubili. O vsem tem sem izvedela šele 20 let kasneje. Ravno tako kot moj ded niti ona nima groba, ki bi ga lahko obiskovala.
Cel pogovor lahko preberete v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo