Torek, 30 april 2024
Iskanje

Zgonik: manj zazidljivih in več obdelovalnih površin

13. nov. 2018 | 16:17
Dark Theme

Krčenje zazidljivih in povečanje obsega obdelovalnih oz. kmetijskih območij, možnost uporabe sodobnih materialov v vaških jedrih, možnost uporabe nekdanjih vojaških objektov za kmetijske, obrtne in storitvene dejavnosti, posodobitev predpisov in prilagoditev le-teh novi zakonodaji. Vse to obsega varianta št. 19 k prostorskemu načrtu Občine Zgonik, ki so jo poimenovali kmetijska oz. zelena ali okolju prijazna varianta in jo je zgoniški občinski svet sprejel na svoji seji 12. novembra. To je bil prvi korak na poti do dokončne odobritve variante, do katere bi moralo priti čez približno tri mesece, kolikor bodo imeli občani časa na voljo za vložitev morebitnih pripomb.
Občinski svet je varianto sprejel z glasovi večinske liste Skupaj-Insieme in opozicijske Slovenske skupnosti ter ob vzdržanju opozicijske Forza Italia. Dokument, ki ga je predstavil podžupan in odbornik za kmetijstvo Rado Milič prinaša najvažnejše spremembe na kmetijskih območjih E3 (gozdovih in pašnikih), E4 (območjih tako kmetijskega kot okoljskega interesa) in E5 (prvenstveno kmetijskih območjih). Občinski upravitelji so se odločili spremeniti 26,20 hektarja območij E3 v območja E4, dalje 31,94 hektarja območij E4 v območja E5 ter 103,44 hektarja območij E3 v območja E5. Obdelovalnih površin bo tako vsega skupaj za 161,58 hektarja, katerim je treba dodati še 14 hektarjev nekdanjih vojaških objektov, konkretno smodnišnice in bivše vojašnice Dardi: območje prve bodo namenili prvenstveno živinoreji, območje druge pa razvijanju proizvodno-obrtnih dejavnosti, ki ne onesnažujejo, dalje tudi razvijanju terciarnega sektorja in storitev.
Kot že rečeno, z varianto prihaja do zmanjšanja obsega zazidljivih površin, medtem ko je pri delih v vaških jedrih predvidena tudi možnost uporabe sodobnih materialov. Dalje so ob širjenju obdelovalnih površin predvidena tudi nova pravila za namestitev zaščitnih ograj ter posodobitev in prilagoditev tehničnih predpisov državni in deželni zakonodaji, ki je začela veljati v obdobju zadnjih desetih let.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava