Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

»Barcolana je lahko tudi nevarna regata«

Intervju s poveljnikom luške kapitanije Lucom Sanciliom

Trst |
9. okt. 2019 | 9:30
Dark Theme

Lani se je na jubilejni 50. Barcolani pomerilo 2689 jadrnic in več kot 16.000 jadralcev. S temi številkami se je regata zapisala v Guinessovo knjigo rekordov kot največja regata na svetu. Na startni liniji se je trlo toliko jadrnic, da je bil za hip resno zaskrbljen pomorski direktor FJK in poveljnik tržaške luške kapitanije admiral Luca Sancilio. Poveljnik, ki je bil med vodenjem tržaške kapitanije povišan v admirala (1. julija letos), je sklenil, da je zaradi varnosti jadralcev treba določiti zgornjo mejo jadrnic na startni liniji. Največ 2700 jadrnic. »Ko sem lani pred seboj videl zid belih jader, se mi je povišal srčni utrip. Takrat sem si rekel, da ne smemo podcenjevati naravnih danosti zaliva, ki je vse prej kot velik,« nam je v klepetu zaupal admiral Luca Sancilio.

Zakaj ste sklenili, da je treba letos število jadrnic na morju omejiti?

Ker je varnost dobesedno ogrožena. Priznati je treba, da Barcolana ni samo najbolj množična regata na svetu. Je tudi najbolj nevarna regata na svetu. V prvih vrstah startne linije so zares izkušeni jadralci, velika večina jadralcev pa nima velikih izkušenj. Menim, da regata ne bo nič manj zabavna in prijetna, če je število omejeno. Na moj predlog, da omejimo število jadrnic, se je pozitivno odzval tudi predsednik Barcolane Mitja Gialuz. Omejitev sicer nismo zapečatili s formalnim dogovorom, a verjamem, da bodo tudi moji nasledniki spoštovali zgornjo mejo, saj je dolžnost luške kapitanije varovanje človeških življenj na morju.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo