Nedelja, 25 februar 2024
Iskanje

Daily Telegraph o pomembni vlogi tržaške kave

Ugledni britanski dnevnik je daljšo reportažo posvetil vplivu in pomenu Trsta pri razvoju kavne industrije ter ovrednotenju kulture kave

25. jan. 2019 | 11:13
Dark Theme

Nepogrešljiv vonj tržaške kave je mamljivo zadišal v Angliji in to nič manj kot v uredništvu uglednega britanskega dnevnika. Daily Telegraph je v sredo na svoji daljši strani objavil daljšo reportažo o nenadomestljivi vlogi našega mesta pri zagonu evropske kavne industrije. Novinar Chris Leadbeater je izhodišče svojega pisanja pravzaprav postavil v leto 1719, ko je bil Trst za časa habsburškega cesarstva razglašen za svobodno pristanišče, s čimer se je začelo najugodnejše obdobje njegove zgodovine.

Letos namreč obhajamo 300. obletnico ključnega dogodka, o katerem je britanski časnikar takole zapisal: »Šlo je za revolucionaren napredek. Gospodarstvo se je dobesedno razcvetelo, mesto pa je postalo ključna točka evropskih trgovskih poti. Vajeti pa je v rokah imela kava.« Častitljiv jubilej pa je le odskočna deska za poglobljeno gospodarsko, kulturno in družbeno analizo.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava