Nedelja, 16 junij 2024
Iskanje

»Demokratični Gladio« proti vrnitvi Narodnega doma

Danes v Trstu predstavitev knjige Battesimo di fuoco zgodovinarjev Gorazda Bajca in Boruta Klabjana

Trst |
13. jul. 2023 | 7:33
Dark Theme

O požigu tržaškega Narodnega doma in njegovih zgodovinskih okoliščinah vemo vse ali skoraj vse, veliko manj pa vemo o povojnih blokadah, spletkah in vetih, ki so preprečili, da bi Fabianijeva stavba prišla v slovenske roke. Gre za temno poglavje v novejši tržaški zgodovini, v katerem niso imeli glavno besedo neki skrivnostni ter več ali manj prevratniški krogi, temveč institucije in ustanove demokratične države.

Trst ni Benečija, kjer je proti Slovencem rovarila od države podprta tajna paravojaška organizacija Gladio, nekatere podobnosti pa obstajajo. In slovenski narodni domovi so bili žrtve te nazadnjaške in protislovenske politike, katere niti so vlekli na lokalni in državni ravni.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Battesimo di fuoco (založba Il Mulino, 410 str., 32 evrov) Gorazda Bajca in Boruta Klabjana je dopolnjena izdaja slovenske knjige Ogenj, ki je zajel Evropo. Prevedla jo je Laura Castegnaro. Dragocena je za italijanskega bralca, ki ni poučen o Narodnem domu, ter obenem za vse, ki bi radi spoznali razloge in okoliščine, zakaj se je o vrnitvi palače v Filzijevi ulici začelo konkretno govoriti šele po sprejetju zaščitnega zakona za slovensko manjšino. Torej več kot osemdeset let po njegovem požigu.

Knjigo bosta danes ob 18. uri - ob obletnici požiga Narodnega doma - v tržaški knjigarni Ubik (pasaža Tergesteo) predstavila zgodovinarja Piero Purich in Stefano Lusa, sicer urednik koprskega radia v italijanskem jeziku.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava