Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

JK Čupa – prvih 50 na novem sedežu

V nedeljo se je velike slovesnosti v Sesljanskem zalivu udeležil tudi slovenski minister Matej Arčon

22. maj. 2023 | 11:13
Dark Theme

Včerajšnja nedelja je v Sesljanu minila v znamenju velikega praznika. Domači Jadralni klub Čupa je namreč praznoval okrogli jubilej, 50. rojstni dan na novem sedežu ob nekdanjem vhodu v kopališče Castelreggio. Več sto ljudi se je zbralo na začetnem delu dvorišča in ganjeno občudovalo dolgo pričakovano uresničitev sanje. Ganjena je bila kajpak tudi predsednica Čupe Nada Čok, ki se je zahvalila svoji odborniški in članski »enkratni posadki«, vsem, ki so verjeli v projekt novega sedeža in vsem, ki so vanj vložili čas, trud in neizmerno delo. »V petdesetih letih se je ime Jadralnega kluba Čupa uveljavilo na državnih, evropskih in svetovnih prvenstvih in to kljub zelo prekarnim pogojem, v katerih smo doslej delovali - bili smo namreč brez infrastrukturne na kopnem, pol stoletja pa smo vseeno vztrajno in navdušeno rasli.

Praznovanje ob 50. rojstnem dnevu Čupe na novem sedežu (FOTODAMJ@N)
Praznovanje ob 50. rojstnem dnevu Čupe na novem sedežu (FOTODAMJ@N)

Da je »stršno kontent, da je zraven«, je zaupal slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Poudaril je izjemne priložnosti obmejnega pasa, kjer je treba nadgrajevati prijateljstvo in sodelovanje. »Vztrajnost, spoštovanje, zaupanje in ljubezen - to so vrednote, v katere verjame Čupa.

Praznovanje ob 50. rojstnem dnevu Čupe na novem sedežu (FOTODAMJ@N)
Praznovanje ob 50. rojstnem dnevu Čupe na novem sedežu (FOTODAMJ@N)

Nov dosežek so pozdravili devinsko-nabrežinski župan Igor Gabrovec, ki se je zaustavil pri petdesetih letih v znamenju dela z mladimi, širjenja ljubezni do morja in utrjevanja pomorske kulture na ozemlju, ki velja za zgodovinsko slovensko primorje, deželni ravnatelj ZSŠDI Evgen Ban, ki je jadralcem zaželel, da bi na novem domu naprej udejanjali svoje poslanstvo. Predsednik zveze FIV Adriano Filippi je govoril o združevanju in prijateljstvu in institucije pozval, naj podpirajo društva, tako kot predsednik Coni Giorgio Brandolin. Veliko vetra v jadrih sta Čupi zaželela tudi deželni svetnik Marko Pisani in slovenska senatorka Tatjana Rojc.

Priložnost so izkoristili tudi za podelitev zaslužnega članstva Dariu Bensi, Sonji Škabar in Frankotu Sedmaku. Potem je - kot se za vsak rojsni dan spodobi - na dvorišču pred starim sedežem zaživela velika fešta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava