Torek, 12 november 2019
Iskanje

Kjudrova Pesem z dvignjeno pestjo

Pino Rudež je posvetil svoj najnovejši dokumentarec Oskarju Kjudru

Trst |
17. okt. 2019 | 12:15
Dark Theme

Nekdanji partizan, nepozabni ustanovitelj Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, glasbenik. Vse to in še marsikaj je bil Oskar Kjuder (1925–2012), premočrtni Lonjerec, kateremu je tržaški filmar Pino Rudež posvetil svoj najnovejši dokumentarec Pesem z dvignjeno pestjo. Po odlično obiskani premieri v Športno-kulturnem centru v Lonjerju, bodo film jutri ob 18. uri, v organizaciji Narodne in študijske knjižnice, predvajali v veliki dvorani Narodnega doma v Ulici Filzi.

V 90-minutnem filmu je Rudež prehodil razgibano Kjudrovo pot, ki sta jo zaznamovala tovarištvo in glasba.

Projekt je trajal več let, Rudež je Kjudrovo življenjsko zgodbo nadgradil z arhivskimi posnetki in zgodovinskimi dogodki, ki so bili tako ali drugače povezani z njim, od prihoda Italije v Trst do koncerta treh predsednikov na Velikem trgu leta 2010. Pri marsikaterem je bil soudeležen tudi Kjuder, na primer na mirovni konferenci v Parizu, na kateri je nastopil kot član partizanskega zbora Srečko Kosovel. Vezno besedilo je pripravil Marko Kravos, avtor glasbene kulise je Aljoša Saksida.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo