Sreda, 28 februar 2024
Iskanje

Ko GPS sistem prevara tovornjakarja ...

Vse več tovornih vozil pelje skozi Mavhinje in obtiči v ozkem križišču

3. mar. 2021 | 9:50
Dark Theme

Kolikokrat smo na straneh Primorskega dnevnika poročali o tovornjakih, ki so po navodilih satelitskega navigacijskega sistema (GPS) zapeljali, kamor ne bi smeli in tam obtičali. V Ricmanjih ali Mačkoljah pa tudi po strmih ulicah, ki s tržaške univerze peljejo v mesto, kjer vozniki težkih tovornih vozil v iskanju krajše poti povsem zamočijo in se zagozdijo v ozkih klancih, da morajo skorajda vsakič poseči gasilci.

O podobnih dogodkih poročajo po novem tudi iz Mavhinj, kamor se zadnjih nekaj let pripeljejo vozniki tovornjakov, ki se sredi vasi znajdejo nepričakovano sredi ozke ceste oz. križišča. »Že več let se v vasi ukvarjamo s tovrstno težavo. Iz Vižovelj pripeljejo tovornjaki s polpriklopniki in tam, kjer je ozko križišče s tablo, na kateri piše stop, nikakor ne morejo naprej,« je dogajanje obnovil 23-letni Simon Cettolo, ki živi tik ob križišču. Kljub neštetih poskusom in minimalnim premikom naprej oz. nazaj pa voznikom naposled ne preostane drugega kot da v vzvratni vožnji odpeljejo kakih dvesto metrov stran do nekoliko širšega parkirišča turistične kmetije. Vozniki sledijo seveda navodilom svojega koristnega pripomočka GPS, ki pa ni najbolj zanesljivo orodje, saj ne »poroča« o morebitnih nepremostljivih ovirah, je namignil.

Razrita cesta, kjer skušajo tovornjakarji obrniti vozilo (CETTOLO)
Razrita cesta, kjer skušajo tovornjakarji obrniti vozilo (CETTOLO)

»Samo pred dnevi se je do križišča pripeljal tovornjak, ki je na priklopniku prevažal celo dva tovornjaka,« je poudaril sogovornik. Malo pred križiščem je na desni strani ožja cestica, kjer tovornjakarji vsakič skušajo težko vozilo obrniti. Nazadnje jo je tovornjak med obračanjem povsem razril. »Kdo bo poravnal narejeno škodo in popravil cesto?« se sprašuje.

Devinsko-nabrežinski odbornik za promet Massimo Romita se je obvezal, da bo dogajanje preveril in napovedal, da snuje občina načrt za trajnostno urbano mobilnost, ki vključuje tudi izboljšavo satelitskih inteligentnih transportnih sistemov.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava