Sreda, 22 maj 2019
Iskanje

Ko je v slovenskih vrtcih na Tržaškem naraslo število malčkov

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... (63)

Trst |
14. mar. 2019 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega obujanja spominov iz preteklosti« na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2009 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o porastu števila vpisov v otroške vrtce na Tržaškem. Članek je bil objavljen v sredo, 11. marca 2009.

Državni otroški vrtci s slovenskim učnim jezikom so ob priložnosti letošnjega februarskega vpisovanja za prihodnje šolsko leto doživeli pravi naval, ki po eni strani razveseljuje, po drugi pa odpira nova vprašanja v zvezi z zadostnimi prostori, predvsem pa z zagotovitvijo zadostnega števila osebja, ki je potrebno za odprtje novih oddelkov. To je glavna ugotovitev ob branju podatkov in številk, potem ko se je vpisovanje v šole in vrtce za prihodnje šolsko leto z 28. februarjem zaključilo.

Otroški vrtci

Če je bilo januarja lani novih vpisov (naj tu opomnimo, da se na spodnji razpredelnici pod izrazom »prvi letnik« morajo razumeti novi vpisi) v državne slovenske vrtce na Tržaškem 138, je letos njihovo število poskočilo za skoraj šestdeset enot, saj jih je po podatkih, ki smo jih dobili v tajništvih didaktičnih ravnateljstev, kar 192. Razveseljivo je, da se pozitivni trend vpisa nadaljuje na območju šentjakobskega ravnateljstva, saj so lani zabeležili dvanajst vpisov, letos pa kar šestnajst, rahlo se je povišal tudi vpis v vrtca v Škednju in pri Sv. Ani. Kar zadeva svetoivansko ravnateljstvo, naj ne vara podatek, da sta v vrtcu v Lonjerju samo dva nova vpisa: prošenj je bilo veliko več, a so morali otroke preusmeriti v druge vrtce, saj v Lonjerju trenutno ni večjega števila razpoložljivih mest. Tudi v Barkovljah, kjer imajo deset novih vpisov, so morali dva otroka zavrniti, ker sta premlada, t.i. »pomladnih« oddelkov za najmlajše otroke pa nimajo.

Na območju openskega didaktičnega ravnateljstva se je sicer nekoliko znižal vpis v openski vrtec, presežek pa so zabeležili v drugih treh vrtcih in sicer v Bazovici (od lanskih dveh so prešli na dvanajst novih vpisov), Trebčah in na Colu. Razveseljiva je slika tudi na Proseku: tam so decembra lani praznovali ob poimenovanju vrtca po Marjanu Štoki, zdaj pa se lahko veselijo ob dejstvu, da je število vpisov od lanskih pet poskočilo na letošnjih sedemnajst. Rahel povišek beležijo tudi v kriškem vrtcu Justa Košute.

Spodbuden je tudi vpis v vrtce nabrežinskega didaktičnega ravnateljstva, kjer so največji skok navzgor zabeležili v vrtcu v Nabrežini, kjer imajo štirinajst novih vpisov, medtem ko so jih imeli lani pet, pomenljiv porast pa je tudi v Gabrovcu (od lanskih dveh na letošnjih devet vpisov), medtem ko je v Devinu stanje nespremenjeno, v Mavhinjah pa so imeli le en vpis (lani tri).

Presežek so imeli tudi v nekaterih vrtcih dolinskega ravnateljstva. Če so v vrtcu Pika Nogavička v Dolini imeli sedem vpisov in so presežne otroke prerazporedili po drugih vrtcih dolinske občine, je to veliko teže storiti v vrtcu Mavrica v Miljah.

V tem vrtcu so našteli kar šestnajst novih vpisov (lani devet) in imajo osem otrok presežka. Kot nam je povedala ravnateljica Ksenija Dobrila, gre za edino slovensko predšolsko ustanovo v miljski občini, zaradi česar je težko oblikovati prednostne lestvice. Zato nameravajo zaprositi za ustanovitev drugega oddelka: Občina Milje je že dala povoljno mnenje in je v ta namen pripravljena prilagoditi prostore, ki že obstajajo, vprašanje pa je, ali bodo šolske oblasti zagotovile zadostno osebje. Skratka: potrebni prostori so, razpoložljivost občinske uprave tudi, problem je le v zadržanju ministrstva za šolstvo, pri čemer ravnateljica Dobrilova ne skriva zaskrbljenosti, upoštevajoč lansko zgodbo šentjakobskega ravnateljstva, ko je dovoljenje za odprtje drugega oddelka prišlo komaj oktobra, ko se je šolsko leto že začelo. Starši pa potrebujejo odgovor zdaj.

Osnovne šole

Kar se tiče osnovnih šol, glede skupnega seštevka ni velikih premikov, saj gre beležiti le en vpis več v prvi razred kot lani, medtem ko kaže, da je tudi med slovenskimi starši prevladala izbira podaljšanega ali celodnevnega modela urnika. Na področju šentjakobskega ravnateljstva imajo nekaj manj vpisov kot lani, porast pa beležijo na vseh šolah svetoivanskega ravnateljstva. Slika openskega didaktičnega ravnateljstva je bolj raznolika, saj so določeno nazadovanje zabeležili na Opčinah, v Križu, na Colu in zlasti v Trebčah, kjer se je število vpisov v prvi razred prepolovilo, krepak porast pa na Proseku, medtem ko je v Bazovici število vpisov ostalo enako. Kar zadeva nabrežinsko ravnateljstvo je treba omeniti porast vpisov v prvi razred zlasti v Nabrežini in Zgoniku oz. Saležu, dalje v Devinu, medtem ko je v Šempolaju rahlo nazadovanje. Podobno razgibana slika je na področju dolinskega didaktičnega ravnateljstva, kjer bo prihodnje šolsko leto manj prvošolčkov na šolah v Dolini in zlasti v Miljah, nekaj več pa v Boljuncu in Ricmanjih.

Ivan Žerjal

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Na letošnjih evropskih volitvah:

16. maj. 2019 | 19:15
bom glasoval v skladu s tradicijo
bom spremenil svojo volilno navado
sem še neodločen, koga naj volim
še ne vem, ali bom volil
ne bom volil
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo