Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Ko so v Križu lovili ribe s tartano

Od danes bodo v Križu potekali Ribiški dnevi: pogovor z 89-letnim ribičem Giuliom Sedmakom - Živčevim

Križ |
2. avg. 2019 | 11:54
Dark Theme

Ribiški dnevi, ki bodo od danes (petek) do nedelje (po preložitvi zaradi slabega vremena) potekali v Križu, ne nudijo obiskovalcem le možnosti okušanja dobrih ribjih jedi, ampak tudi bogat kulturni in družabni spored. Križani so ponosni na svojo ribiško tradicijo. V vasi deluje Ribiški muzej tržaškega primorja, ki ga obišče veliko ljudi. Da je pojem avtohtone slovenske obale med Štivanom in Trstom (delno) prešel v kolektivno zavest matičnega naroda, nosita zaslugo neutrudna Bruno Volpi Lisjak in Franko Cossutta.

Ljubezen do morja je na Ribiških dneh tako rekoč v zraku. Med ljubitelji in poznavalci ribiške dediščine se na prireditvi zlahka razvije pogovor. Tako je, denimo, bilo pred tednom dni, ko se je odprtja praznika udeležil tudi 89-letni Giulio Sedmak – Živčev. »To je zadnji ribič v vasi,« nam je čilega in nasmejanega gospoda predstavil inž. Cossutta in z iskricami v očeh dodal, da so Živčevi lovili ribe z globinsko vlačilno mrežo – tartano. »Lov s tartano, ki so jo vlekla jadra, je od ribičev terjal mojstrske veščine,« je obrazložil predsednik muzeja.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo