Nedelja, 26 maj 2024
Iskanje

Kraljica Krasa ima svetlo prihodnost

Festival Vitovska in morje, ki ga prireja Društvo vinogradnikov s Krasa, je včeraj na Devinski grad privabil veliko ljubiteljev tega avtohtonega kraškega vina, nadaljeval pa se bo danes

Devin |
1. jul. 2023 | 10:38
Dark Theme

Sinoči je že 17. festival Vitovska in morje na Devinski grad privabil veliko število ljubiteljev tega avtohtonega kraškega vina, ki se je uveljavilo doma in v svetu. Na prizorišču, s katerega sega edinstven pogled na Tržaški zaliv, razstavlja še danes svoja vina več kot trideset vinogradnikov z obeh strani meje. Prav toliko gostincev ponuja okusne jedi, ki se primerno ujemajo s svežo vinsko kapljico.

Kot je že ustaljena praksa, se je festival, ki ga prireja Društvo vinogradnikov s Krasa, popoldne začel s tradicionalnim strokovnim posvetom, na katerem so vinogradniki in drugi izvedenci ocenjevali prehojeno pot in razmišljali o razvojnih možnostih »kraljice Krasa«. Udeleženci so ugotavljali, da se vitovski piše svetla prihodnost. Za dosego nadaljnje rasti bo pa potrebno združiti moči, več sodelovati, zasledovati kakovost in pogumno nastopati na tržišču z izpostavljanjem svoje specifične geografske in zgodovinske identitete. »Majhnost« kraškega ozemlja predstavlja za primarni sektor danes prednost.

Simpozij, ki ga je vodil novinar Stefano Cosma, je nosil naslov Vitovska 2050 - Trajnostni razvoj in sodelovanje za prihodnost vinskega turizma na Krasu.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo danes s pričetkom ob 18. uri. Ob 19. in 20.30 se obiskovalci lahko udeležijo (le v primeru lepega vremena) vodenih degustacij vin raznih pridelovalcev, ki jih prireja združenje tržaških someljejev AIS.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava