Sreda, 08 december 2021
Iskanje

»Lani je vsakdo zavrgel 27 kilogramov hrane«

Ekonomist Andrea Segrè, prejemnik zlatega svetega Justa, o odpadni hrani

Trst |
3. sep. 2021 | 17:00
Dark Theme

Pravica do hrane, do zdrave prehrane, je ena temeljnih pravic vsakega človeka. Ekonomist Andrea Segrè, Tržačan, ki na univerzi v Bologni poučuje mednarodno agrarno politiko, si za njeno uresničitev prizadeva tako, da se bori proti odpadni hrani. Zato je pred leti ustanovil Last minute market, organizacijo, ki neprodano hrano deli med potrebnimi pomoči.

»Pandemija je pahnila v revščino veliko ljudi, za katere je vsaka drobtinica dobrodošla,« je Segrè danes dejal v sejni dvorani tržaške Občine, kjer mu je deželni novinarski sindikat podelil zlatega svetega Justa. Kasneje je pod šotorom festivala Link na Velikem trgu postregel tudi s konkretnim podatkom: v Italiji danes vsaj 2,7 milijona ljudi prosi za pomoč in hrano, vsakdo izmed nas pa je samo v lanskem letu zavrgel 27 kilogramov hrane. Zato predlaga, naj Italija sprejme zakon, ki bo trgovce obvezal k donaciji neprodane hrane.

Giovanna Botteri je prejela nagrado zlati sveti Just, ki jo podeljuje sindikat Assostampa (FOTODAMJ@N)
Giovanna Botteri je prejela nagrado zlati sveti Just, ki jo podeljuje sindikat Assostampa (FOTODAMJ@N)

Nagrado zlati sveti Just sindikat Assostampa podeljuje tistim someščanom, ki so Trst ponesli v svet. Po statutu je ne morejo podeliti novinarskim kolegom, katerim pa je namenjeno posebno priznanje. Plaketo je letos prejela pekinška dopisnica vsedržavne mreže RAI Giovanna Botteri. Posvetila jo je svojim tržaškim staršem, zaradi katerih je »v dobrem in slabem« taka kot je.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo