Torek, 18 junij 2024
Iskanje

Libanonskemu gverilcu sodijo v Trstu po 39 letih

Georges Ibrahim Abdallah, ki je že dolgo zaprt v Franciji, naj bi bil povezan z eksplozivom, zaseženim leta 1984 na Opčinah

Trst |
2. jun. 2023 | 9:18
Dark Theme

Vse se je začelo 6. avgusta leta 1984 okrog petih zjutraj na openski železniški postaji. Finančni policisti so med pregledom Orient Expressa namenjenega v Rim preiskali prtljago domnevno devetnajstletnega arabskega študenta. V potovalki je finančni policist našel skoraj osem kilogramov eksploziva. Mladeniču, čigar pravih osebnih podatkov preiskovalci sploh niso odkrili, so sodili poleti leta 1985.

V četrtek pa se je, po skoraj štiridesetih letih, prav tako v Trstu začel sodni postopek proti domnevnemu organizatorju prevoza, Georgesu Ibrahimu Abdallahu, ustanovitelju revolucionarne marksistične libanonske enote FARL. Dolžijo ga organizacije tihotapljenja orožja z obteževalno okoliščino terorizma. Prihodnji narok bo 6. decembra, ko naj bi se nekdanji gverilec na predlog obrambe (zastopata ga odvetnika Antonio Cattarini in Jennifer Schiff, sodnemu senatu pa predseduje Giorgio Nicoli) povezal preko videoklica.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava