Četrtek, 25 julij 2024
Iskanje

Med prvimi na voliščih: pravica in hkrati dolžnost

V treh dvojezičnih občinah na Tržaškem izbirajo tudi župane in obnavljajo občinske svete

9. jun. 2024 | 7:28
Dark Theme

»Glasovanje na volitvah je pravica in hkrati dolžnost,« sta pred voliščem v Bričikih v soboto popoldne povedala občana Zvezdan in Luisa. Volilno kampanjo za lokalne in evropske volitve sta spremljala v tisku in preko poštne propagande. V zgoniški, repentabrski in dolinski občini so, kot znano, volivci poklicani, da izberejo tudi novega župana ali županjo in občinske svetnike. Volišča so tudi tu danes odprta do 23. ure.

Volišče pri Briščikih (FOTODAMJ@N)
Volišče pri Briščikih (FOTODAMJ@N)

Že v prvih urah odprtja je bil obisk volišč, ki smo jih tudi sami obiskali, med Saležem in Dolino skoraj pet odstoten. V Repnu je občan Iginio Odorico zagotovil, da je v svojem dolgem življenju oddal svoj glas prav na vsakih volitvah: »Kdor po lastni izbiri ne glasuje, ne bi smel imeti pravic, ki jih imamo tisti, ki glasujemo,« je bil jasen. Gospa Majda, žena bivšega župana, je prav tako vestna volivka, kampanji je sledila na straneh Primorskega dnevnika in si z branjem razčistila dvome.

Nejasna pa je bila volilna kampanja po mnenju Martine iz dolinske občine, ki sicer ni imela dvomov pri izbiri županskega kandidata, pri glasovanju za evropske volitve pa je šlo težje. Za očeta in sina iz družine Kraljič, ki sta skrbno sledila volilni kampanji, pomeni glasovanje tudi podpora slovenski manjšini. Mlada občanka Tija Zobin je na občinskih volitvah glasovala za kandidata, ki ga osebno pozna, na evropskih pa za stranko, ki ji je blizu. Kampanji je sledila predvsem po spletnih kanalih.

Volišče pri Domju (FOTODAMJ@N)
Volišče pri Domju (FOTODAMJ@N)

Na vseh voliščih, ki smo jih obiskali, je na pročelju ob italijanski in evropski plapolala tudi slovenska zastava. Tudi tokrat sicer ni šlo brez zapletov, kot ob vsakih volitvah. V Dolini so namreč občinski uradi na podlagi okrožnice prefekta iz preteklih let določili, da na volišča ne sodi slovenska zastava. Dopoldne, ko so bila volišča za občane še zaprta, je nekatere dolinske občane zmotila odsotnost slovenske zastave, župan Sandy Klun pa je z okrožnico odredil, naj se povsod postavi tudi slovensko zastavo.

Na pročelju nekaterih tržaških volišč, ki se nahajajo v slovenskih šolah (na katerih vsakodnevno plapola tudi slovenska trobojnica), pa včeraj zastave ni bilo ...

Več v današnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava