Torek, 05 december 2023
Iskanje

Miramarski gradič zasijal v vsej svoji lepoti

Po dveletni temeljiti prenovi je spet na voljo obiskovalcem

29. apr. 2023 | 12:20
Dark Theme

Predstavljajte si leto 1857, miramarski gradič in v njem nadvojvodo Ferdinanda Maksimilijana Habsubrškega, ki s svojo ženo Šarloto v novem domovanju opazuje, kako rase njun pravi bodoči dom, Miramarski grad. Kako sta takrat stala na terasi in pogledovala proti novi gradnji, smo se lahko včeraj prepričali tudi sami ob odprtju prenovljenega gradiča, ki so ga vrnili k začetni podobi.

Miramarskega gradu sicer danes z gradiča ni mogoče občudovati, saj so v 150 letih zrasla drevesa, ki jih je dal posaditi Maksimilijan, park pa je leto za letom vedno bolj urejen po zaslugi direktorice Miramarskega gradu Andreine Contessa in njene ekipe.

Del notranjosti gradiča (FOTODAMJ@N)
Del notranjosti gradiča (FOTODAMJ@N)

»Gradič je bilo prvo poslopje, ki so ga zgradili v parku, projektiral ga je arhitekt Karl Junker, prav tako kot Miramarski grad,» je razložila Contessa. Da je načrt izšel iz istih rok, je opazno, saj je gradič pravi Miramarski grad v malem. »Za njegovo obnovo smo porabili dve leti, saj smo med prenavljanjem stalno odkrivali kaj novega, na primer okraske na stenah v pritličju, ki smo jih nato tudi obnovili,» je pojasnila direktorica muzeja. Prav tako so poskrbeli, da gradič spet sije v svoji originalni beli barvi, medtem ko je bil pred prenovo pobarvan v rumeno.

Nad temeljitimi obnovitvenimi deli je bdel arhitekt Francesco Krecic. Z njimi so želeli gradiču vrniti nekdanji čar, a stavbo kljub temu tudi nekoliko modernizirati, tako da so obnovili električno napeljavo, dodali klimatske naprave in gradič še dodatno protipotresno utrdili.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava