Sreda, 29 junij 2022
Iskanje

Mrki pogledi ob birmi brez zvonov

Napeto ozračje v Dolini zaradi prošnje škofu po umiku župnika Zalarja

Dolina |
21. maj. 2022 | 19:51
Dark Theme

Današnji, sobotni popoldan je v Dolini minil v znamenju praznika dvanajstih birmancev iz vseh vasi dolinske občine. Pet deklic in sedem dečkov je ob 17. uri v družbi birmanskih botrov vstopilo v dolinsko cerkev, za njimi pa je hodil tržaški škof Giampaolo Crepaldi ob domačem župniku Klemnu Zalarju. Praznika birmancev tokrat ni spremljalo slovesno zvonjenje zvonov, saj jih je sodstvo pred več kot dvema tednoma že drugič zaseglo. Svoje pa je na mrkih obrazih nekaterih naredilo tudi pismo, ki ga je pet društev in organizacij iz Doline naslovilo na škofa s prošnjo po zamenjavi domačega duhovnika.

Župnik Zalar in škof Crepaldi danes v Dolini (FOTODAMJ@N)
Župnik Zalar in škof Crepaldi danes v Dolini (FOTODAMJ@N)

»Seveda nam je žal, da ni zvonov, tako ob birmi kot ob vsaki maši,« je ob cerkvi namignila gospa Martina in namignila tudi na napetosti, ki jih je povzročilo pismo društev in organizacij. »Pomembno je, da pri vsem tem niso oškodovani otroci, ker je danes njihov praznik. Dve leti so se nanj pripravljali, tako da je prav, da ga spoštujemo. Praznik naj bo, z zvonovi ali brez njih.

Iz župnije so v tiskovnem sporočilu ocenili, da je pismo, ki so ga društva in organizacije naslovile na škofa, obrekovalno do župnika, cerkve in verske oz. kulturne svobode dolinske župnije.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava