Sobota, 18 maj 2024
Iskanje

Letošnja nagrajenka je zaljubljena v besedo

Nagrado vstajenje so v Peterlinovi dvorani podelili pesnici Majdi Artač Sturman

Trst |
10. apr. 2024 | 15:45
Dark Theme

Letošnja podelitev literarne nagrade vstajenje se je začela presenetljivo, saj je desetletna pianistka Tina Uršič, učenka Glasbene matice iz razreda prof. Tamare Ražem Locatelli, s svojim nastopom očarala občinstvo v Peterlinovi dvorani. Tu je v ponedeljek zvečer potekalo 61. podeljevanje književnega priznanja, ki so ga od leta 1962 prejeli številni priznani slovenski umetniki, med katere štejemo pisatelja Alojza Rebulo, skladatelja Ubalda Vrabca, pesnico Ljubko Šorli in še mnogo drugih.

V zadnjih desetletjih je število ženskih nagrajenk naraslo. Letos so ravnotako nagradili umetnico, profesorico in pesnico Majdo Artač Sturman za njeno pesniško zbirko Strehe, ki je izšla leta 2023 pri Založništvu tržaškega tiska, pa tudi za njen dosedanji pesniški opus. Na ponedeljkovem večeru se je z njo pogovarjala prof. Mirjam Bratina Pahor, ki je nagrajenko predstavila.

Nagrajenka je priznala, da je zaljubljena in obsedena z besedo: »Za mojo poezijo je značilno, da z besedami in grafičnimi sredstvi izpovem paradoks,« je poudarila Majda Artač Sturman, ki pa je poezijo vzljubila, ko je že bila zaposlena kot profesorica. Takrat je dijake seznanjala s slovensko liriko: »Če nekaj razlagamo, moramo v svoje besede verjeti,« je pojasnila.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava