Sreda, 28 februar 2024
Iskanje

Na Dragi skrb za slovenstvo in Slovenijo

Sklepni dan študijskih dnevov zaznamovala podelitev Peterlinove nagrade Jožetu Faganelu

2. sep. 2019 | 17:01
Dark Theme

V nedeljo so se na Opčinah zaključili 54. študijski dnevi Draga, ki so tudi tokrat pritegnili množico radovednežev in zvestih udeležencev. Letošnji program se je sklenil s slavnostno podelitvijo osme Peterlinove nagrade dolgoletnemu lektorju, literarnemu kritiku in specialistu za gledališki jezik Jožetu Faganelu, ki je po zaslugi svoje zavzetosti in skrbi za slovenski jezik ter plodnega sodelovanja z Radijskim odrom in s Slovenskim stalnim gledališčem dobro poznan ter čislan tudi v tukajšnjih krogih.

Kot je razvidno iz utemeljitve, je Jože Faganel tudi človek velikega srca, žlahten, iskren, sočuten, zavzet za demokratične vrednote in krščanski etos in zato blizu načelom Jožeta Peterlina, po katerem se nagrada imenuje.

Dopoldanski maši je sledilo predavanje Boža Rustje, popoldanskemu nagrajevanju pa nastop pravnika in diplomata Ernesta Petriča. Ta je analiziral pot, ki so jo Slovenci prehodili do osamosvojitve in po njej, pa tudi izzive, ki jih še čakajo. »Ob koncu osemdesetih let smo Slovenci ujeli zgodovinski trenutek, šli smo po demokratični in pravni poti do konsenza. Uspelo nam je – hitro, mirno, brez prelivanja krvi. Mislili smo, da bomo v kratkem postali neke vrste Švica. A Švica še nismo,« ugotavlja Petrič, ki v slovenski državi še zmeraj vidi in občuti ostanke preteklih izbir in odločitev.

Po njegovem mnenju samostojno Slovenijo pestijo težave, ki delno izvirajo še iz časa pred in med osamosvojitvijo. Neznanje, nekompetentnost, birokratiziranost, slaba državna uprava, mediokritetno šolstvo, počasno delovanje – vse to po njegovih besedah ovira pravi razvoj države. »Če želimo še naprej biti narod v pravem pomenu besede, moramo spodbujati sprostitev osebne pobude na vseh področjih, ustvarjalnost, svobodo, inovativnost, država pa naj skrbi, da bodo ljudje srečni,« je sklenil Petrič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava