Petek, 16 april 2021
Iskanje

Na nabrežinskem koncu več kot 1900 novih LED svetilk

Občina Devin - Nabrežina se pripravlja na zamenjavo stare potratne javne razsvetljave

13. feb. 2021 | 8:21
Dark Theme

Na nabrežinskem koncu bo zasijala energetsko varčna luč. Občina Devin - Nabrežina se pripravlja na pomemben skok na področju javne razsvetljave. Veliko večino – 90 odstotkov – starih potratnih visokotlačnih natrijevih uličnih svetilk bodo nadomestili z varčnejšimi LED uličnimi lučmi. Gre za 1936 novih svetil, razpršenih v različnih vaseh, načrt pa skupno zaobjema 2149 že prisotnih svetlobnih točk. Preostalih deset odstotkov, ki je že trajnostno obarvanih ali obnovljenih, čakajo manjši posegi. Projekt v skupni vrednosti skoraj poldrugega milijona evrov je septembra lani predstavila družba Hera Luce. Ta cilja na skoraj pol manjšo porabo elektrike, ki naj bi od sedanjih 766.467 kWh na leto padla na letnih 421.781 kWh.

Obnovo je občinski odbornik za okolje Massimo Romita orisal na včerajšnji seji okoljske občinske komisije. Pojasnil je, da ima dosedanja pogodba z družbo Consip več pomanjkljivosti. Ne dovoljuje denimo namestitve novih uličnih svetilk oziroma je ta zelo zapletena in draga, v primeru okvare ne dopušča hitrega ukrepanja, vanjo ni vključena niti katerakoli oblika izrednega vzdrževanja. Ko bo konec maja zapadla, bodo lahko sklenili novo z drugim ponudnikom, je dejal. Tudi Občina Devin - Nabrežina bo vedno bližja ciljem evropske unije za 40-odstotno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida do leta 2030.

Od nove javne razsvetljave jih sicer ločuje še nekaj korakov. Sklep mora prihodnji teden najprej odobriti občinski svet, potem pa je na vrsti razpis. Zmagovalca bodo razglasili tri mesece po njegovi objavi. Ni nujno, da bo na koncu prevladal predlog družbe Hera Luce, saj se bodo nanj lahko prijavila še druga podjetja. Nov dogovor bo vsekakor veljal dvajset let.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kaj me najbolj skrbi v obdobju pandemije?

5. apr. 2021 | 18:09
Zdravje
Omejitev osebne svobode
Gospodarska kriza
Pomanjkanje medosebnih odnosov
Cepljenje
Kdor zanikuje nevarnost virusa
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo