Petek, 17 maj 2024
Iskanje

Na Velikem trgu za mir in solidarnost z žrtvami

Demonstracija proti vojni v Ukrajini

Trst |
9. maj. 2022 | 19:27
Dark Theme

Veliki trg je bil danes popoldne prizorišče slikovite manifestacije za mir, ki jo je organizirala skupina tržaških mirovnikov različnih narodnosti, ki so dejavni v različnih organizacijah. »Manifestacija je posvečena miru in enotnosti. Ker živimo v globalni družbi, menimo, da vsakdo lahko vpliva na mir v svetu,« so zapisali v vabilu, v katerem so izpostavili, da je 9. maj – ko se je leta 1945 končala druga svetovna vojna – po eni strani dan Evrope, po drugi pa je »propaganda ruskega predsednika Vladimirja Putina ta dan spremenila v militaristični praznik«.

Na trgu so razvili ogromno zastavo miru, nekateri so legli na tla v znak solidarnosti z ubitimi, mučenimi in razseljenimi ukrajinskimi civilisti. Niso zmanjkale mirovniške pesmi, kot sta Imagine in Give Peace a Chance. Zbirali so tudi podpise za peticijo, s katero nameravajo pozvati lokalne uprave, naj pospešijo postopke za begunce, pa tudi naj se odrečejo fosilnim gorivom, predvsem onim, ki prihajajo iz diktatorskih držav.

Odbor No Green Pass pa je približno sočasno z začetkom v Ul. Cumano priredil kolesarski protest proti vojni in politiki vlade Maria Draghija na področju oboroževanja ter vojaške pomoči Ukrajini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava