Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Nežni spol z dvotretjinsko večino

Tržaška pokrajina glede števila prvih občank prva v Italiji

28. maj. 2019 | 6:45
Dark Theme

Tržaška pokrajina je upraviteljsko ... najbolj ženska v Italiji. Z izvolitvijo Tanje Kosmina za repentabrsko županjo je število prvih občank na Tržaškem poskočilo na štiri, kar pomeni, da ima nežni spol na tržaškem ozemlju dvotretjinsko večino. Samo Dolina in Trst ostajata tačas ... moški postojanki.

Tanja Kosmina je sploh prva županja na Repentabru, tako kot sta na zadnjih občinskih volitvah bili prvič izvoljeni županji v devinsko-nabrežinski (Daniela Pallotta) in miljski občini (Laura Marzi). Potrjena zgoniška županja Monica Hrovatin stopa po sledeh Tamare Blažina, ki je vodila to občino konec preteklega stoletja.

Dolino je dočakala čast ženskega vodenja občine pred dvema mandatoma z županjo Fulvio Premolin. Edina občina, ki je vse povojno obdobje dosledno v moških rokah, je tako, od včeraj, le tržaška.

Ob izvolitvi Tanje Kosmina gre omeniti dve zanimivosti. Njena mama, Mariza Skerk, je bila v devinsko-nabrežinski občini podžupanja. Večkrat je bila na tem, da bi postala županska kandidatka, a zaman. Hčerka je sedaj dosegla to, kar materi ni uspelo. S tem pa je – druga zanimivost – stopila na župansko pot, ki jo je pred več kot pol stoletja v devinsko-nabrežinski občini prehodil njen ded, poznejši poslanec Albin Skerk.

V nobeni italijanski pokrajini nimajo županje večine, edinole na ozemlju nekdanje Pokrajine Trst. V začetku leta 2019 so v Italiji ženske vodile 1088 občin od skupnih 7914, kar znaša 13,75 odstotka. Na Tržaškem se je z izvolitvijo Tanje Kosmina na Repentabru delež županj povzpel na 66,67 odstotka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo