Sobota, 13 julij 2024
Iskanje

Nič več transparenta za Giulia Regenija

Predsednik Dežele FJK Fedriga ga ne namerava več obesiti, ker je sit polemik

Trst |
21. jun. 2019 | 0:05
Dark Theme

Rumen transparent, ki je z balkona deželne palače pozival k iskanju resnice za mladega raziskovalca Giulia Regenija, čigar truplo so pred tremi leti našli v predmestju Kaira, so v teh dneh nadomestile zastavice, ki promovirajo evropsko mladinsko prvenstvo v nogometu. Predsednik Dežele FJK Massimiliano Fedriga je ob prvih kritikah sporočil, da transparenta ne bo nikoli več razobesil, ker je sit polemik. Evropska in italijanska nogometna zveza Uefa ter Figc pa sta sinoči sporočili, da s to odločitvijo nimata kaj opraviti.

Na odstranitev napisa z balkona na Velikem trgu se je v četrtek prvi odzval deželni svetnik Furio Honsell (Open FVG), ki je opozoril, da deželna uprava vsako priložnost izkoristi za umik pomembnega sporočila, s katerim se podpira boj staršev, ki iščeta resnico za svojega sina. Oglasila se je tudi nekdanja predsednica Dežele FJK Debora Serracchiani, ki je prva obesila transparent na balkon deželne palače. Izrazila je željo, da Fedriga ne bi sledil zgledu tržaškega župana Roberta Dipiazze na drugem koncu istega trga.

Predsednik Fedriga je januarja letos v intervjuju za Primorski dnevnik dejal, da transparenta ne namerava umakniti, ker je prav, da se išče resnica. V četrtek pa se je premislil. Tiskovni agenciji Ansa je napovedal, da transparenta tam ne bo nikoli več. »Čeprav s politiko transparentov in zapestnic ne soglašam, sem ga tam pustil za več kot leto dni, da ne bi vključil smrti mladega fanta v politično areno. Očitno take občutljivosti nimajo vsi, saj je vsaka priložnost dobra za polemiko,« se je izkašljal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava