Petek, 22 september 2023
Iskanje

Nocoj slavnostno dvigovanje maja

Majenca bo nocoj in jutri dosegla svoj višek

Dolina |
6. maj. 2023 | 15:29
Dark Theme

Tri razstave, tri glasbene točke treh mladih harmonikarjev (iz razreda Fulvija Jurinčiča na Glasbeni matici) in podelitev priznanj trem najboljšim vinogradnikom in pridelovalcem ekstradeviškega oljčnega olja so odprli tradicionalni praznik v Dolini, ki slavi pomlad, mladost in ljubezen. Letošnja Majenca se je začela ob toplem pomladanskem vremenu, Dolinčani pa so tudi tokrat dokazali, da se na vsako Majenco pripravljajo, kot da bi bila prva. Zavzeto, predano in z zvrhano mero ljubezni. Tako, kot so to počeli njihovi predniki.

Majenco so začeli z odprtjem razstave domačih likovnikov v dvorani SKD Valentin Vodnik, kjer sta prisotne med drugimi pozdravila tudi županja letošnje prireditve Mara Mura in župan Peter Siarez Sturman, ki imata pri organizaciji praznika glavno besedo. Po razstavi v društveni dvorani se je dogajanje preselilo v prostore stare pošte, kjer so odprli fotografsko razstavo Paola Uliana z naslovom Korenine in obzorje. Obiskovalci so se nato preselili še v prostore stare torkle, kjer je na ogled razstava fotografa Petra Gedeia o Sancinovi jami.

Že sinoči je bilo na Majenci lepo število obiskovalcev (FOTODAMJ@N)
Že sinoči je bilo na Majenci lepo število obiskovalcev (FOTODAMJ@N)

Dolinski župan Sandy Klun in odbornik za kmetijstvo Antonio Ghersinich sta podelila diplome najboljšim vinarjem in oljkarjem. V kategoriji belih vin je 3. mesto zasedel Marino Zobin, 2. mesto je pripadlo Mitji Laurici, najboljše belo vino pa proizvaja Rado Kocjančič. V kategoriji rdečih vin je 3. mesto osvojil Diego Berdon, 2. mesto je pripadlo Marinu Zobinu, prvo mesto pa je tudi v tem primeru osvojil Rado Kocjančič.

Sledilo je nagrajevanje zmagovalcev letošnje razstave ekstradeviškega oljčnega olja. S celotnega tržaškega ozemlja so prejeli kar 55 vzorcev olj, ki so jih razdelili v dve kategoriji: ljubiteljska olja in olja kmetijskih podjetij. Komisija je tako ocenila vzorce 20 kmetijskih podjetij (14 iz dolinske in šest iz miljske občine) ter vzorce 35 ljubiteljskih proizvajalcev (20 iz dolinske, šest iz zgoniške, po štiri iz miljske in tržaške in en vzorec iz devinsko-nabrežinske občine). Žirija, v kateri je bilo 16 degustatorjev državnega združenja Olea, je odločila, da najboljša olja v kategoriji ljubiteljskih proizvajalcev prideluje Erik Petaros iz dolinske občine, na 2. mesto se je uvrstil Damjan Milic, na 3. mesto pa Elena Gruden (oba iz zgoniške občine).

V kategoriji kmetijskih podjetij najboljše ekstradeviško olje prideluje Branko Slavec iz dolinske občine, na 2. mesto se je uvrstil sokrajan Andrej Kosmač, družbo mu dela miljsko kmetijsko podjetje S. Barbara Nidie Sega, na tretje mesto pa se je uvrstil dolinski oljkar Boris Pangerc.

Priznanja so izročili tudi najboljšim pridelovalcem ekstradeviškega oljčnega olja v dolinski občini. Med ljubiteljskimi proizvajalci so se na tretje mesto uvrstili kar trije: Roberto Zobec, Renato Sancin in Alessandro Hervat. Tudi drugo mesto so si razdelili trije oljkarji. To so Silvia Salvi, Alex Maar in Irina ter Daniel Družina. Najboljše ljubiteljsko olje v dolinski občini pa proizvaja Erik Petaros.

V kategoriji kmetijskih podjetij je tretje mesto osvojilo olje Borisa Pangerca, na drugo mesto se je uvrstil Andrej Kosmač, strokovna žirija pa je kot najboljše dolinsko olje ocenila olje Branka Slavca.

Danes bo v Dolini na sporedu ključni dogodek petdnevnega dogajanja. Od 20.30 dalje bodo Dolinčani začeli dvigovati maj ob spremstvu potujočih godbenikov Godbe Salež. Obiskovalci dolinskega praznika se bodo pred postavljanjem enajstmetrskega maja lahko v torkli udeležili vodenih pokušenj ekstradeviškega oljčnega olja (ob 18. uri). Za vodstvo bosta poskrbela Milena Miklavčič in Vasilij Valenčič.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava