Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Noše so tudi navdih za modne kreacije

V Repnu je zaživela modna revija narodnih noš Vintage style - Zimzelena moda

Repen |
24. jun. 2019 | 15:03
Dark Theme

Na Placu v Repnu je 21. junija zaživela modna revija narodnih noš Vintage style – Zimzelena moda v prepletu pisanih oblek in glasbenih utrinkov. Večer je bil dejansko sprehod skozi kulturne tradicije Slovencev v Italiji in je bil namenjen spoznavanju narodnih noš, ki oblikujejo identiteto različnih skupnosti. Večer je potekal v režiji Elene Husu, pester program pa je oblikovala Ženska pevska skupina Stu ledi z muzikanti in Moški pevski zbor Kraški dom pod vodstvom Vesne Guštin.

Tekom večera so se na prizorišču zvrstile noše od Trsta do Rezije. Najprej se je predstavila noša iz Gorice iz konca 19. stoletja, kateri sta sledili še beneška in rezijanska noša. Ogledati si je bilo mogoče tudi moške noše, ki jih zaznamujejo značilni osmerokotni gumbi in črni klobuk s širokimi krajci. Naslednje na vrsti so bile brško-škedenjske noše, nastopila pa so tudi manderjrske narodne noše, ki so jih tipično nosile ženske tržaškega Krasa in okolice.

Na reviji so se predstavile tudi tri umetnice, ki v narodnih nošah črpajo navdih za svoje modne kreacije, in sicer Carlotta Nanut, Alice Sivilotto in Mojca Ziberna. Večer, ki sta ga sooblikovala tudi ples narodnih noš in petje, se je zaključil v pisanem prepletu barv in motivov, ki so preleteli celotno zgodovino in primorsko geografsko ozemlje ter širši publiki predstavili tradicije in običaje z različnih območij.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo