Torek, 23 julij 2024
Iskanje

Od jutri v Ricmanjih gradbišče in neprevozna cesta

Srečanje z vaščani za predstavitev prvega odseka del na cesti, ki teče skozi vas

8. nov. 2022 | 6:25
Dark Theme

Od jutrišnjega dne (srede) gre zares. Gradbeno podjetje Argo costruzioni srl iz Trevisa bo jutri začelo z obnovo glavne ceste, ki teče skozi Ricmanje. Del se bo lotilo po sklopih, se pravi po odsekih (do 50 metrov) ceste, da bi se krajanom povzročilo čim manj težav in preglavic. Prvi na vrsti bo odsek, ki gre od križišča s cesto za Barde do pokopališča, kjer naj bi dela trajala največ dva meseca. Tam je včeraj dolinski župan Sandy Klun nagovoril petdeseterico vaščanov, ki so se zbrali, da bi slišali, kaj jih čaka v prihodnje.

Kamniti tlak oz. tlakovce iz peščenjaka je Zavod za varstvo kulturne dediščine zaščitil (FOTODAMJ@N)
Kamniti tlak oz. tlakovce iz peščenjaka je Zavod za varstvo kulturne dediščine zaščitil (FOTODAMJ@N)

Če se zazreš proti cesti, je jasno, da je potrebna popravil. Tu pa tam zevajo večje in še večje luknje, kamniti tlak pa je ravno tako dotrajan, ponekod za silo zakrpan z betonskim premazom. V letu dni bo vpadnica dočakala popolno obnovo, tako kot kamniti tlak oz. tlakovci iz peščenjaka na njej, ki jih je Zavod za varstvo kulturne dediščine zaščitil in torej jih bo treba ohraniti, kjer že obstajajo, pa še ponekod drugje, ob cerkvi na primer. »Večina tlakovcev je popolnoma uničenih, zato je bilo treba naročiti nove, ki bodo morali nekako “sobivati” s starimi. Kako, bo odločal Zavod,« je pojasnil župan.

Ob obnovi ceste bodo na ricmanjski vpadnici poskrbeli za zamenjavo javne razsvetljave z novimi svetilkami, odstranili bodo električne kable oz. vkopali jih bodo, umaknili pa bodo tudi nepotrebne drogove.

Najprej pa se bodo lotili kanalizacije. Del vasi namreč še čaka na njeno ureditev, saj so se dela pred petimi leti ustavila pri malem trgu v vasi: kanalizacija bo torej urejena še v zadnjem odseku, to je od trga v reber gor do pokopališča. Cesta bo zaprta za promet od vrha, se pravi od križišča z glavno cesto za Boljunec – samo stanovalci in vozila prve pomoči se bodo lahko po njej spustili.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava