Četrtek, 16 januar 2020
Iskanje

Odličnjak in glasbenik z obetavnim obzorjem

Pogovor s stoticami: Lorenzo Dari (klasični licej Prešeren)

Trst |
16. jul. 2019 | 10:40
Dark Theme

Lorenzo Dari ni samo zlati maturant klasičnega liceja Franceta Prešerna, temveč tudi glasbenik z obetavnim obzorjem pred sabo. Mladi tolkalec iz Nabrežine že vrsto let nastopa na domačih in mednarodnih odrih, sestavlja skladbe in se spopada z nelahkimi izzivi kompozicije.

Njegov glasbeni talent je bil vselej tesno stkan z višješolsko potjo. Lani je na primer za Noč klasikov – prireditev, s katero skušajo dijaki širši stvarnosti na domiselni način približati utrip klasičnega liceja – ustvaril skladbo za tolkala, klavir in glas na osnovi pesmi grškega pesnika Asklepiada s Samosa. Dogodek je opisal kot dragoceno izkušnjo: »Vsakič smo skupaj ustvarjali in se zabavali. Naše delo je bilo tudi uspešno, kar mi je še zlasti v zadoščenje.

Z našimi nastopi smo namreč pripomogli, da smo ponovno vzbudili zanimanje za našo smer in so narasli vpisi na klasični licej.« S sošolci se je še dodatno zbližal na letošnjem izletu v Grčijo, tako da z njimi deli vrsto nepozabnih spominov.

Pred petimi leti je sicer dalj časa premišljeval, na katero višjo šolo bi se lahko vpisal. »Nisem vedel kaj bi in sem naposled izbral klasični licej, ker ti nudi zelo solidno osnovo in splošno kulturo.

Posreduje ti obenem dobre učne metode. Zame je to bila vsekakor najboljša možna izbira,« je povedal odličnjak.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo