Torek, 31 januar 2023
Iskanje

Pahor: Primorski dnevnik je »nacionalni interes«

Slovenski predsednik obiskal uredništvo Primorskega dnevnika

Trst |
3. dec. 2022 | 17:25
Dark Theme

Obstoj Primorskega dnevnika je v skupnem interesu, časopis je pravzaprav »nacionalni interes«. Tako meni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je danes popoldne obiskal uredništvo Primorskega dnevnika, kjer so ga pričakali člani kolektiva na čelu z odgovornim urednikom Igorjem Devetakom, podpredsednico Družbe za založniške pobude-Prae Alenko Obad in predsednikom Zadruge Primorski dnevnik Igorjem Kocijančičem.

Predsednik Borut Pahor med intervjujem v redakciji Primorskega dnevnika (FOTODAMJ@N)
Predsednik Borut Pahor med intervjujem v redakciji Primorskega dnevnika (FOTODAMJ@N)

Alenka Obad je prebrala nagovor iz zdravstvenih razlogov odsotnega predsednika DZP-Prae Aleksandra Korena, ki je poudaril, kako je Borut Pahor prvi predsednik Republike Slovenije, ki obišče naš dnevnik, dalje prvi visoki gost, ki vstopa v prenovljeno uredništvo in prvi, ki ima pred seboj časopis v novi grafični podobi, ki je zaživela 1. decembra. Primorski dnevnik je pozorno spremljal Pahorjeva prizadevanja za spravo in sožitje med Italijani in Slovenci, pri čemer v teh prizadevanjih »prepoznavamo vašo primorsko dušo, ki je tudi naša«, je dejala Alenka Obad, ki je podala zgoščeno obnovo zadnjih 30 letih delovanja časopisa, ki je doživel več razburkanih obdobij, zdaj pa pluje v razmeroma mirnejših vodah, zato si je privoščil investicije v programsko opremo in razvoj.

Predsednik Borut Pahor s podpredsednico DZP-Prae Alenko Obad, odgovornim urednikom Igorjem Devetakom in predsednikom Zadruge Primorski dnevnik Igorjem Kocijančičem (FOTODAMJ@N)
Predsednik Borut Pahor s podpredsednico DZP-Prae Alenko Obad, odgovornim urednikom Igorjem Devetakom in predsednikom Zadruge Primorski dnevnik Igorjem Kocijančičem (FOTODAMJ@N)

Časopis je podprl sam predsednik Pahor in z njim mnogo drugih, ki vidijo Primorski dnevnik kot pomembnega, uravnoteženega in verodostojnega oblikovalca tukajšnjega javnega prostora. A da je tako, je to tudi rezultat drugačne klime med tu živečima skupnostima, to klimo pa je pomembno pomagal soustvarjati tudi predsednik Borut Pahor, je zaključila popdredsednica DZP-Prae.

Predsednikovo posvetilo (FOTODAMJ@N)
Predsednikovo posvetilo (FOTODAMJ@N)

Odgovorni urednik Igor Devetak je opozoril na novo tiskarno, nove prostore in novo grafično podobo časopisa, saj smo si želeli boljši časopis in boljši obraz kolektiva, ki ga soustvarja. To je mlad časopis z veliko ženskimi imeni, je svež in pomlajen, da bo nagovarjal tudi mlade bralce, je dejal Devetak. Zgodba Primorskega dnevnika je po njegovih besedah tudi zgodba o rojstvu v gozdu v času partizanskega boja, pri čemer pri časopisu verjamemo v moč tiskane besede, ravno tako je to tudi zgodba o čivku, saj je časopis prisoten na spletu in družbenih omrežjih, je dejal Devetak, medtem ko je Kocijančič poudaril, kako je Primorski dnevnik eden od treh primerov zadružnega lastništva kakega dnevnika v Italiji. Med pobudami je omenil projekt Črni plamen, ki predvideva vrsto novinarskih in risarskih delavnic v šolah, pri čemer so na velik odziv naleteli ravno na šolah z italijanskim učnim jezikom.

Predsednik Borut Pahor je v svojem nagovoru poudaril, da je Primorski dnevnik eden izmed časopisov, ki ga najprej čakajo na njegovi mizi. »Želim, da ste tako trmasti, domiselni in inovativni pri iskanju poti do bralcev,« je dejal predsednik, ki je bil iskreno presenečen o selitvi v nove prostore. Vstopamo sicer v digitalni svet, vendar ima to, da je slovenska beseda natisnjena in da se jo vidi, vse drug pomen kot pri drugih časopisih, je prepričan slovenski predsednik, ki želi, da bi Primorski dnevnik čim bolje izpolnil svoje poslanstvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava