Sobota, 15 junij 2024
Iskanje

Partizanski zbor in pesmi spomenikov prihodnosti

SKGZ, ZSKD, NŠK in SKRD Jezero bodo prihodnji petek ob 20. uri v tržaškem Kulturnem domu praznovali zaključek projekta Spomeniki prihodnosti

Trst |
21. nov. 2022 | 11:03
Dark Theme

SKGZ, ZSKD, NŠK in SKRD Jezero bodo prihodnji petek ob 20. uri v tržaškem Kulturnem domu praznovali zaključek projekta Spomeniki prihodnosti s koncertom Tržaškega partizanskega zbora Pinko Tomažič z naslovom Pesmi spomenikov prihodnosti. Izbira zbora ni naključna, saj ta praznuje letos petdesetletnico delovanja. Ob tej priložnosti bo izšla tudi razglednica. 25. november je tudi mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. V znak podpore vse udeležence vabijo, da nosijo rdeč detajl. Vstop je prost do zapolnitve mest.

Projekt Spomeniki prihodnosti je nastal z namenom ohranjanja kulturne dediščine Slovencev v Italiji v skladu s temeljnimi vrednotami upora in antifašizma, ki so zaznamovale skupnost in ki so med bistvenimi elementi njene identitete. Pod njegovim okriljem so popisali vse spomenike, plošče, grobove in antifašistična obeležja, ki so posvečeni slovenskim in drugim žrtvam fašizma in nacizma v današnji Furlaniji - Julijski krajini, na območju, kjer živi slovenska narodna skupnost. V lanskem letu je zaživela istoimenska spletna stran (spomeniki.org), na katero so naložili informacije 215 spominskih obeležij na Tržaškem, Goriškem in Videmskem. Poleg osnovnih podatkov, kot so na primer datum in informacije o postavitvi, avtorju in postavitelju obeležja, bo v kratkem na spletni strani dosegljivo še drugo gradivo. V drugi fazi projekta so nadgradili podatkovno bazo z informacijami o žrtvah, katerim so spomeniki posvečeni. Do danes so jih zbrali 2460.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava