Četrtek, 08 december 2022
Iskanje

Policijske patrulje in slovenska manjšina

Poudarka včerajšnjega srečanja med Fedrigo in Cerarjem

Trst |
12. jun. 2019 | 6:05
Dark Theme

Zagotovljena zastopanost slovenske manjšine v italijanskem parlamentu in uvedba skupnih policijskih patrulj ob meji sta bili glavni temi včerajšnjega srečanja v Trstu med slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem in predsednikom deželne vlade Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo ob robu slovesnega odprtja novega sedeža generalnega konzulata Republike Slovenije.

Nova zaveza Fedrige

Tako kot že januarja ob pogovoru na Gradu Strmol je Fedriga ponovil, da podpira zamisel o zajamčenem mandatu v poslanski zbornici oz. senatu za predstavnika slovenske manjšine, a dodal je, da nima neposrednega vpliva na odločitve, ki se sprejemajo v Rimu. Zato pa lahko vpliva na deželni svet Furlanije Julijske krajine in se bo zavzel za spremembo deželnega volilnega zakona na način, da bo en sedež pripadel demokratično izvoljenemu Slovencu. »Ta ne sme biti levi ali desni, mora zastopati slovensko manjšino,« je novinarjem poudaril Fedriga, ki si ne želi, da bi se slovenska narodna skupnost morala opirati na stranke.

O skupnih patruljah pa je Fedriga napovedal, da bi te lahko začele delovati »v nekaj tednih« in da trenutno poteka tehnično usklajevanje. »S tovrstnim sodelovanjem utrjujemo zaupanje med policijama in med narodoma, predvsem pa sporočamo javnosti, da se ilegalnim migracijam upiramo na način, ki ne bo okrnil bogastva življenja in sodelovanja ljudi ob meji,« je komentiral Cerar.

Po naključju sta včeraj za isto mizo sedela dva neuradna kandidata za evropskega komisarja. Cerar je že pred dnevni dejal, da se o tem v koaliciji niso pogovarjali, Fedriga pa vesti, da ga je Liga vključila na seznam petih imen za Bruselj, včeraj ni želel komentirati.

Več v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava