Torek, 28 maj 2024
Iskanje

Potrošniki redna tarča prevar in podražitev

Pogovor s predsednikom zveze Federconsumatori Angelom D’Adamom

Trst |
28. apr. 2022 | 6:25
Dark Theme

Ljudje, ki varajo potrošnike, se danes skrivajo za vsakim vogalom oziroma za vsako storitvijo ali prodajo blaga. Velika večina jih izkorišča splošno slabo poznavanje trga in pravil prodaje ter služi na račun dobre vere in potreb večine ljudi. V zadnjem letu so na Tržaškem opazili porast števila goljufij pri sklepanju pogodb z dobavitelji električne energije, vode in plina, s telefonskimi operaterji in ponudniki drugih osnovnih storitev. Še zelo pogoste pa so tudi prevare na domu.

PREVARANI VSEH STAROSTI

»Ti ljudje služijo na račun ljudi, ki nimajo veliko denarja in želijo z zamenjavo dobavitelja nekaj prihraniti,« je Primorskemu dnevniku povedal predsednik deželne zveze potrošnikov Federconsumatori Angelo D’Adamo. Na zvezo se obračajo mladi in starejši, družine in posamezniki. »K nam prihajajo na primer mladi, ki so se udeležili kakšnih tečajev proti plačilu in naleteli na lažne obljube o tem, da jih bodo po končanem izobraževanju zaposlili. Ampak tudi poslovneži, ki niso zadovoljni s kakovostjo kupljenega blaga.« Predsednik je pojasnil, da je večina prevar sicer povezana prav z dobavo energije in s telefonskimi storitvami, saj se zdi zamenjava dobavitelja večkrat zelo preprosta, zlahka pa se pri tem marsikaj zaplete.

Podražitve energentov so včasih »napihnjene« (ARHIV)
Podražitve energentov so včasih »napihnjene« (ARHIV)

Velike družbe se za iskanje strank in sklepanje pogodb obračajo namreč na agencije, ki po telefonu ali osebno vzpostavijo stik s potrošnikom. »Večina agencij seveda sledi pravilom, mnogo pa jih je takih, ki v pogodbo vključujejo druge stroške, da bi si zagotovile večji dobiček. Dogaja se predvsem pri sklepanju pogodb za energijo, zamenjavi mobilnih operaterjev ali izbiri ponudnikov televizijskih vsebin.«

D’Adamo je opozoril na povišanje cen energentov, ki je le delno upravičeno. Nekateri dobavitelji so račune nekoliko preveč »napihnili« in nedopustno povečali zaračunavanje dodatnih stroškov pri dobavi energije: »Zadevo obravnava vlada na državni ravni. Od dobaviteljev zahteva celo, naj strankam vrnejo denar »napihnjenega« poviška cen energentov.« Vsak primer mora sicer preučiti pristojna služba pri Federconsumatori ali drugi zvezi, je dodal, z izvedencem, ki pozna področje. Trženje je v teh primerih zelo agresivno in brezvestno.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava