Nedelja, 20 september 2020
Iskanje

Pred 60 leti se je batiskaf Trieste spustil na dno oceana

Jacques Piccard se je v globine Marianskega jarka spustil skupaj s poročnikom Donom Walshem

Trst |
23. jan. 2020 | 10:55
Dark Theme

Na današnji dan pred šestdesetimi leti je ob 13.06 batiskaf Trieste, ki ga je zasnoval Auguste Piccard in upravljal njegov sin Jacques, dosegel rekord v globinskem potopu s človeško posadko. V Marianskem jarku v Tihem oceanu se je podmornica švicarske proizvodnje spustila do globine 10.916 metrov. Ob mladem Piccardu se je takrat v temne globine oceana spustil še poročnik vojne mornarice Združenih držav Amerike Don Walsh, ki je kar skozi pleksi steklo s pomočjo posebnih reflektorjev in brez nikakršnega monitorja ali druge tehnične pomoči lahko le nemo zrl v do tedaj nepoznan, čaroben podmorski svet.

Leta 1960 seveda še ni bilo digitalnih ali satelitskih pripomočkov, s pomočjo katerih smo danes oceansko dno kartirali skorajda v celoti. Da bi prostorsko točno določili brezno Challenger Deep oz. Izzivalno brezno, kjer se je batiskaf naposled spustil v globino, je bilo pred samim potopom potrebno izrisati zemljevid oceanskega dna, za kar so takrat uporabili celo eksploziv - jakost odmeva je določila namreč oddaljenost.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo