Ponedeljek, 25 september 2023
Iskanje

Predstavili Barkolansko bukvo

Učenci in učiteljice osnovne šole Frana S. Finžgarja v petek na množičnem prazniku Slovenskega kulturnega društva Barkovlje

23. maj. 2022 | 12:50
Dark Theme

Ste vedeli, da v Barkovljah gredici v vrtu rečejo leha, kamnoseku pa štancǝr? In da si ženske ušesa okrasijo z uǝrǝnglini, moški pa si nadenejo brgjǝše in jǝkjǝto? V druge kraje so se nekoč odpeljali predvsem s cuhom, z lapǝšem pa so pisali zapiske. Otroci so se igrali s ščinkami, mame pa so z žlafadurjem zalivale ruǝže in gartrože.

To je le nekaj narečnih besed, ki so jih učenci in učiteljice osnovne šole Frana S. Finžgarja zbrali v Barkolanski bukvi, slovarčku barkovljanskega narečja. Nekaj »barkolanščine« so na petkovi prireditvi občinstvu predstavili otroci, več o bogati narečni kulturni dediščini pa so zbrali v zanimivem slovarčku, ki je nastajal več let. V letih raziskovanja so avtorjem slovarčka pri spoznavanju besedišča pomagali domačini, ki narečje še dobro poznajo. Od njih so izvedeli, kako so nekoč imenovali vsakdanje predmete. V tem šolske letu je pri spoznavanju barkolanščine priskočila na pomoč domačinka Majda Pertot.

Barkolanska bukva, slovarček barkovljanskega narečja
Barkolanska bukva, slovarček barkovljanskega narečja

Ob 40. obletnici poimenovanja šole izdani slovarček so razdelili na pet poglavij. V prvem je mogoče spoznavati jedi, v drugem poklice, v tretjem števila in barve, v četrtem telo in oblačilo, v zadnjem pa vsakdanjost. Skupaj so na enem mestu zbrali skoraj sto narečnih besed, v pomoč vsem tistim, ki bi se radi podali v Barkovlje, zaplavali v plavem murju in srečali kakšnega peškadurja, ki lovi sarduǝnǝ. (sč)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava