Četrtek, 30 november 2023
Iskanje

Predstavili Devetakovo Necropoli

Na dan, ko bi Boris Pahor praznoval 110. rojstni dan, so spregovorili o italijanskem prevodu njegovega romana Nekropola v stripu

Trst |
28. avg. 2023 | 20:35
Dark Theme

Boris Pahor je pogosto stopal mimo kavarne San Marco ali prestopil njen prag. Na dan, ko bi pisatelj praznoval svoj 110. rojstni dan, so ravno tam predstavili italijanski prevod romana v stripu, povzetega po njegovi Nekropoli. Ilustrator stripa, ki je lani izšel pri Mladinski knjigi, Jurij Devetak je o svojem delu spregovoril ob senatorki Tatjani Rojc in predsedniku tržaške Akademije stripa Mariu Cerneju. Pogovor v italijanščini je vodil pisatelj Marij Čuk.

Za prevod romana v stripu je poskrbela Martina Clerici, izdala pa ga je založba Asterios in je prvi izmed serije romanov v stripu priznanih tržaških pisateljev, je dejal urednik založbe Alexandros Delithanassis. Preobrazbi Pahorjevega romana v strip bodo sledila na novo oblikovana dela Umberta Sabe, Gianija Stuparicha, Itala Sveva in drugih.

deja o Nekropoli v stripu je nastala leta 2020, ko je Jurij prebiral Pahorjevo delo. Takrat je zaključeval študij na akademiji za strip Scuola Internazionale di Comics v Padovi. Poklical je tržaškega pisatelja, ki ga je usmeril na založbo Mladinska knjiga, pri kateri je nato knjiga izšla. »Pahorju sem za to zelo hvaležen,« je povedal Jurij.

Predsednika Akademije stripa Maria Cerneja je presenetilo, da si je mlad umetnik naložil na ramena težo tragedije, ki mu ne pripada. Pohvalil je Jurijev pogum, ker je poklical uveljavljenega pisatelja, Pahorjevega pa, ker se je zanesel. »Za strip je vedno veljalo, vse od njegovega nastanka, da uprizori to, kar je ustvarila družba. Družba osemdesetih let prejšnjega stoletja je potrebovala Spiegelmanov Maus, potrebam današnje družbe odgovarja Jurijeva Nekropola,« je dejal.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava