Sreda, 17 julij 2019
Iskanje

Pri Boljuncu ogromna skladišča v brezcarinskem režimu

Ogledali smo si območje nove prostocarinske cone FREEeste, ki je pravkar zagledala luč sveta

11. feb. 2019 | 6:15
Dark Theme

Ogromna skladišča so zaenkrat le delno izkoriščena. Pred napol praznimi halami, znotraj obzidanega območja tik ob tovarni motorjev Wärtsilä, raste trava, po kateri pred našimi očmi priskaklja zajec. Ob cesti samevajo stari železniški tiri, ki spominjajo na stare čase. Novi logistični center pri Boljuncu, ki so ga zavoljo brezcarinskega režima imenovali FREEeste, je šele zagledal luč sveta, pričakovanja pa so velika in v tržaških pristaniških ter gospodarskih krogih si od njega marsikaj obetajo. V sredo bo območje, ki ga upravlja družba Interporto, dočakalo uradno slovesno odprtje, pričakovati je veliko število pomembnih gostov.

Na 24 hektarjih površine je v skladiščih obilo prostora, točneje 74 tisoč kvadratnih metrov (z možnostjo povečanja za dodatnih 65 tisoč kvadratnih metrov, v skladu s prostorskim načrtom Občine Dolina). Ob logističnih pa si obetajo tudi proizvodne dejavnosti, nam med ogledom območja razloži Oliviero Petz, ki je že od leta 2000 direktor družbe Interporto. Slednja upravlja tovorni terminal pri Fernetičih, njeni delničarji pa so (po vrsti po številu deležev) deželna finančna družba Friulia, Pristaniški sistem vzhodnega Jadrana, Trgovinska zbornica za Trst in Gorico, Občina Trst in Občina Repentabor. Družba je to območje od finskega koncerna Wärtsilä odkupila decembra 2017 za 12 milijonov evrov (strokovnjaki ocenjujejo, da je bila cena za kupca zelo ugodna); predvidena skupna naložba, ki vključuje tudi prilagoditev in razvoj infrastrukture, pa znaša 21 milijonov evrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo