Sreda, 29 maj 2024
Iskanje

Pristanišče ima vedno več prometa in ambiciozne načrte

O tem se je govorilo na posvetu v hotelu Savoia Excelsior

Trst |
19. jan. 2019 | 19:05
Dark Theme

Tržaško pristanišče še naprej beleži rast prometa. Po prvih podatkih za leto 2018 so lani pretovorili 62,5 miliona ton blaga, kar je nasploh rekord za pristanišče. Najznatneje se je povečal kontejnerski promet (+ 17,45%), pretovorili pa so tudi več mešanega blaga. Osnovni cilj luke pa ni več samo rast pretovora v pristanišču, ampak poskus, da bi blago oplemenitili in mu dali dodano vrednost, s čimer bi ustvarjali delovna mesta. Tuje vlagatelje privabljajo z ugodnostmi prostocarinske cone, delajo pa tudi na tem, da bi tržaška luka dobila poslovni delež v transportno-logističnih družbah v tujini.

O rasti in izzivih integriranega pristaniškega sistema se je govorilo na odlično obiskanem posvetu v hotelu Savoia Excelsior, ki ga je organiziralo združenje LuoghiComuni. Novinar Diego D’Amelio se je pogovarjal s predsednikom pristaniške uprave Zenom D’Agostinom, deželnim odbornikom za infrastrukturo Grazianom Pizzimentijem, predsednikom Odbora za koordinacijo pristaniških delavcev Fabriziom Zerbinijem, deželnim svetnikom Robertom Cosolinijem, v debato pa se je telefonsko vključil tudi senator Stefano Patuanelli (Gibanje 5 zvezd).

Slednji je pohvalil delo predsednika pristaniške uprave in mu zaželel, da bi še dolgo časa ostal na tem položaju. Senator je tudi namignil, da bi konkurenčnost Oblasti pristaniškega sistema vzhodnega Jadrana lahko povečali tako, da bi v sistem vključili tudi pristanišče v Ravenni. Po oceni D’Agostina bi s strateškega in politično-administrativnega vidika tako velik sistem težko funkcioniral.

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava