Četrtek, 30 maj 2024
Iskanje

Prodaja stavbe bi ogrozila društvo

V stavbi nasproti slovenske šole v Barkovljah, ki je v lasti nepremičninske družbe Dom, domuje SKD Barkovlje

25. jun. 2023 | 7:25
Dark Theme

Stavba nasproti slovenske šole v Barkovljah, ki je v lasti nepremičninske družbe Dom, je potrebna temeljite prenove. V njej, z vhodom v Ulici Bonafata, domuje SKD Barkovlje, ki ima bogato delovanje in je za celotno skupnost, predvsem v mestnem okolju, pomembno, saj v zunanjih in notranjih prostorih razvija različne kulturne in druge dejavnosti ter redno gosti druge organizacije. Med temi sta na primer Glasbena matica in barkovljanska šola, ki na dvorišču prireja svoje zaključne prireditve, a tudi tržaška občina, ki prireja na primer poletne večere iz niza Trieste Estate. Tega dogajanja bi bilo lahko prav kmalu konec. Na družbo Dom namreč udarja večletna huda kriza in možnost prodaje poslopja je dan za dnem bolj realna.

Dotrajanost strehe in druge slabosti ne vplivajo na delovanje društva, pošteno pa skrbijo lastnika nepremičnine, ki si obnove trenutno ne more privoščiti. Stavba ima sicer tudi manjši stanovanjski kompleks, tržni del objekta, v katerega se vstopi iz Ul. Cerreto. Dve stanovanji ima v najemu konzorcij ICS, ki gosti azilante, dve pa sta prazni.

Da je na strehi azbest, ki ga je treba čimprej odstraniti, in da je poslopje potrebno obnove, je bilo znano že leta 2018, ko je družba napovedovala obnovo in zato prekinila podnajemniško pogodbo s takratnimi stanovalci. Že takrat so bile strešne kritine ponekod gnile in voda je pronicala v notranjost stavbe. Do obnove ni prišlo, v dve stanovanji pa so se medtem, kot rečeno, naselili prosilci za azil.

Družba Dom napoveduje prodajo stavbe, delno ali v celoti, kar pošteno skrbi člane barkovljanskega društva, ki tam domuje že od šestdesetih let. Danes je v njem dejavna skupina mladih, ki želi nadaljevati in popestriti že bogato delovanje. »V primeru prodaje nimamo alternativnega prostora. Lahko bi ostali tam, kjer smo, samo, če se kupec odloči, da nam ponudi iste pogoje, ki jih imamo zdaj. Nizka najemnina nam omogoča obstoj. Če se poviša, se bomo morali preseliti ali celo ukiniti delovanje,« je Primorskemu dnevniku povedala odbornica društva Mirjan Mikolj, »saj nimamo nekega mecena, ki bi za blagor skupnosti kupil prostore in jih namenil društvu«.

Več v današnjem (nedeljskem ) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava