Petek, 24 november 2023
Iskanje

SKD Barkovlje počastilo kar štiri jubileje

Prireditev obiskala tudi ministrica Helena Jaklitsch

21. maj. 2022 | 18:17
Dark Theme

V Slovenskem kulturnem društvu Barkovlje so v petek popoldne praznično obeležili poker okroglih jubilejev: 40-letnico poimenovanja osnovne šole po Franu Saleškemu Finžgarju, 40-letnico obnovitve delovanja barkovljanskega kulturnega društva, pred štirimi desetletji so izdali tudi brošuro Barkovlje, pri nas je bilo lepo, in pred ravno toliko desetletji je svojo dirigentsko kariero začela domačinka Aleksandra Pertot. Ob tej priložnosti so na dvorišču barkovljanskega društva pripravili bogato kulturno prireditev, ki so jo oblikovali barkovljanski osnovnošolci in malčki krajevnega vrtca ter članice Ženske vokalne skupine Barkovlje, za spremljavo na klavirju, violini in harmoniki pa so poskrbeli Simon Kravos, Florjan Suppani in Aleksander Lesar.

Prizor s prireditve (FOTODAMJ@N)
Prizor s prireditve (FOTODAMJ@N)

Odlično obiskano srečanje je s svojim obiskom počastila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, slavljencem pa so z odra čestitke prinesle tudi senatorka Tatjana Rojc, ravnateljica večstopenjske šole Vladimir Bartol Carolina Visentin in predsednica ZSKD Živka Persi.

Številno občinstvo je uvodoma pozdravila predsednica SKD Barkovlje Sandra Poljšak, ki je spomnila, da so pred desetimi leti na podoben način in na istem prizorišču slavnostno obeležili 30-letnico poimenovanja šole. »Zdaj smo deset let starejši, videli bomo nove obraze in nove vsebine,« je napovedala predsednica in besedo predala ravnateljici Carolini Visentin, ki je v svojem nagovoru izpostavila poslanstvo slovenskih šol, ki med drugim razvijajo tudi zavest kulturne pripadnosti.

Iskreno vesela, da se je po letu dni vrnila v Barkovlje, je bila ministrica Helena Jaklitsch. »Ko sem bila pred več kot letom dni pri vas, so bile razmere popolnoma drugačne. Če vas je danes na dvorišču veliko, nas je pred letom dni v dvorani tu zraven sedelo le nekaj. Daleč vsak k sebi in z maskami na obrazu. Toda ljudje, s katerimi sem se takrat srečala, so bili srčni, topli, naš pogovor pa domač,« je dejala ministrica in nadaljevala: »Čutiti je bilo, koliko ljubezni se skriva v bogati zgodovini in dejavnostih društva. Takrat sem vam obljubila, da bom prišla zopet in vesela sem, da sem obljubila lahko izpolnila, čeprav ob izteku mandata. Vsem skupaj čestitam za desetletja neutrudnega dela in truda za ohranjanje slovenske identitete.«

Več v jutrišnjem (nedeljskem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava