Petek, 19 julij 2024
Iskanje

Slavnostna prireditev Bralne značke

Na prireditvi v Cankarjevem domu med prejemniki nagrad in priznanj tudi prof. Andreja Duhovnik- Antoni in prof. Olga Lupinc

4. maj. 2022 | 16:25
Dark Theme

»Bilo bi primerno, da bi se moje pozdravne besede danes glasile kot alpska poskočnica: spet smo se zbrali na slovesnosti ob odlikovanjih za zlate bralce, po predolgem času kužnega stanja. Zato nas navdajajo občutki, da se branje -kot poezija, domišljija in zavest človeštva- tehta danes v karatih, kot suho zlato. Ki sije v svojem nerjavečem bistvu, da premaguje tesnobo in degenenaracijo posameznika in družbe. Od tega zadoščenja človeku srce zadiha in poskakuje ...,« so bile uvodne besede predsednika Društva bralna značka Slovenije Marka Kravosa, na zaradi covidnih razmer zapozneli prireditvi letošnje jubilejne Bralne značke.

Včeraj je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala slavnostna sklepna prireditev, s katero so organizatorji obeležili 60 let dejavnosti Društva Bralna značka Slovenije (DBZS), predstavili letošnjo knjižno nagrado za zlate bralke/bralce in podelili priznanja zaslužnim mentorjem, spodbujevalcem branja. Številni gosti so na srečanju spregovorili o samih začetkih Bralne značke. Posebej so izpostavili leto 1961, ko je na osnovni šoli v Prevaljah na Koroškem zaživela takrat tako imenovana Prežihova značka. Kot osrednja promotorja in pobudnika so navedli Stanka Kotnika in legendarnega mladinskega pisatelja Leopolda Suhodolčana. Danes poznana Bralna značka je v naslednjih letih zaživela po celotni Sloveniji in v zamejstvu.

Priznanje za izjemno mentorsko delo na področju bralne kulture in Bralne značke so na dogodku v Ljubljani prejeli Hedvika Gorenšek, Barbara Hanuš, Mirjam Klavž Dolinar, Olga Lupinc, Boža Ojsteršek in Franceska Žumer. Poleg navedenih nagrad, so organizatorji podelili še zlato priznanje za izjemne dosežke pri razvoju bralne kulture in Bralne značke na nacionalni ravni. Te so prejeli Andreja Duhovnik – Antoni, Tilka Jamnik, Tjaša Klemenčič, Igor Longyka, Miha Mohor in Darka Tancer-Kajnih. Častno članstvo DBZS so prejeli Tone Partljič, Berta Golob, dr. Meta Grosman, Greta Jukič, dr. Marjana Kobe, Darja Kramberger, Neža Maurer in Vladka Škof. Plaketo zlati znak je prejel Jože Zupan za petdeset let aktivnega delovanja v odboru DBZS.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava