Torek, 31 januar 2023
Iskanje

Sonce in dež najboljše kuharice Ane Roš

Slovensko kuharsko mojstrico bodo v ponedeljek gostili v Tržaškem knjižnem središču

Trst |
4. dec. 2022 | 6:58
Dark Theme

Velja za najboljšo kuharico na svetu, njena Hiša Franko se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama. V ponedeljek, 5. decembra, bo priznana kuharska mojstrica Ana Roš gostja Slovenskega kluba in Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Z njo se bo ob 18.30 v Tržaškem knjižnem središču (Trg Oberdan) pogovarjala novinarka Beti Tomsič. Srečanje bo potekalo v slovenskem in italijanskem jeziku.

V Tolminu rojena kuharska umetnica je med študijem na Fakulteti za mednarodne in diplomatske vede v Gorici začela delati v gostinstvu. Kulinarična pot jo je pripeljala do številnih presenetljivih uspehov, na primer do uvrstitve na lestvico Best Chef Award, na podlagi katere je Ana Roš deveta najboljša kuharska mojstrica na svetu, prva in edina ženska v prvi deseterici.

Značilnosti njene kuhinje so inovativne prilagoditve tradicionalnih receptov iz Soške doline, pripravljene iz lokalnih sestavin. Za spretno uporabo teh živil je prejela tudi nagrado The Best Chef Pristine Award, nagrado za najboljšega kuharja na svetu, ki v svoji visoki kuhinji uporablja lokalne, visokokakovostne izdelke.

Ana Roš je o svojem ustvarjanju in življenju pisala v knjigi Sonce in dež, ki je leta 2020 izšla v angleščini pri založbi Phaidon, v slovenščini pa pri založbi Beletrina. O knjigi bo tekla beseda tudi na ponedeljkovem srečanju v TKS, kjer bo Ana Roš spregovorila tudi o svoji nedavno odprti pekarni v Ljubljani in možnosti, da v bližnji prihodnosti odpre restavracijo v Trstu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava