Petek, 19 julij 2024
Iskanje

Štirje slovenski župani stopajo v novo leto

Na Tržaškem bo le eden zagotovo ostal v sedlu, eden pa bo zagotovo odšel

Trst |
2. jan. 2024 | 6:30
Dark Theme

Novo leto 2024 bo na Kras in v Breg prineslo kar nekaj sprememb. V treh od štirih okoliških občin na Tržaškem, v katerih imajo na čelu slovenske župane, bodo namreč potekale volitve, ki bodo delno ali morda tudi kar očitneje spremenile današnjo sliko. Od štirih aktualnih slovenskih županov bo na svojem položaju na devinsko-nabrežinskem koncu zagotovo ostal le Igor Gabrovec, ki je svoj volilni boj zmagal junija 2022.

Sandy Klun po dveh opravljenih mandatih ne sme več kandidirati, ker spada Dolina med večje občine, v katerih tretji zaporedni mandat zakonsko ni dovoljen. V manjši, zgoniški občini bi lahko Monica Hrovatin kljub desetletnemu županskemu stažu ponovno kandidirala. O tem pa sama še noče uradno govoriti. O morebitni ponovni kandidaturi in zlasti volilnem programu se bodo s širšo navezo ljudi, ki podpira listo Skupaj - Insieme, pogovorili nekje sredi januarja, je pojasnila.

Repentabrska županja Tanja Kosmina, ki bo v prvi polovici leta sklenila svojih prvih pet let županovanja, o nadaljnji politični poti in volitvah prav tako noče še povedati ničesar. Pravi namreč, da morajo o tem še temeljito razpravljati. Z vsemi štirimi pa smo se pogovorili o dosežkih v ravnokar izteklem letu 2023, o tem, kar jim ni kljub načrtom uspelo, ter o prihodnjih izzivih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava