Sreda, 25 januar 2023
Iskanje

Štrajk za podnebje

Danes sprevod po mestnih ulicah in zborovanje

Trst |
23. sep. 2022 | 7:33
Dark Theme

Danes bo tudi v Trstu potekal nov globalni shod za podnebje, ki ga organizira nevladna organizacija Petki za prihodnost. V Trstu se bodo protestniki zbrali ob 9. uri na Trgu Oberdan, od koder bodo s transparenti in skandiranjem raznih sloganov za podnebno pravičnost krenili po mestnih ulicah. Popoldne pa bo od 16. ure dalje na Trgu Vittorio Veneto potekal drugi del protesta, na katerem bodo na sporedu glasba, performansi, poezije, spregovorili pa bodo tudi znanstveniki in aktivisti na temo podnebnih sprememb ter lokalnih tematik.

Na shodu bo sodeloval tudi Kolektiv delavcev tovarne Wärtsilä, nekdanji član meddržavnega panela o podnebnih spremembah (prejemnika Nobelove nagrade za mir) Filippo Giorgi, nekdanji rektor tržaške univerze Maurizio Fermiglia, organizacije Extinction Rebellion, WWF, Legambiente, Greenpeace, odbor No Ovovia, odbor za zaščito borovega gozdiča na Katinari, Trieste Green Peer Parliament, sindikati USB, EMS, FIAB, COBAS, odbor za zaščito ustave, gibanje Decrescita Felice, Link in še kdo.

Protest, ki ga spremlja podnebna stavka, sovpada v Italiji z zadnjim dnem volilne kampanje, v kateri pa se stranke niso veliko ukvarjale s podnebno krizo, čeprav ta trka na vrata. To dokazujejo letošnji požari na Krasu, rekordna vročina, suša, ki se je končala z močnim deževjem in poplavami v Markah, katastrofalno taljenje ledu na Marmoladi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava